Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Aproape 10% dintre adolescenți au folosit produse dăunătoare pentru a slăbi - studiu

12 ian. 00:30   Externe
2335 0

Adolescenții din întreaga lume, în special fetele, au folosit medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și alte produse pentru pierderea în greutate la un „nivel ridicat”, potrivit unei noi analize, scrie CNN citat de g4media.ro.

Pe baza unei revizuiri a zeci de studii din ultimele patru decenii, cercetătorii estimează că aproximativ 9% dintre adolescenții din populația generală au folosit produse fără prescripție medicală pentru scăderea în greutate în timpul vieții lor, dintre care aproximativ jumătate le-au folosit în ultima lună. Pastilele de slăbit au fost cele mai frecvente produse, folosite de aproximativ 6% dintre adolescenți în timpul vieții lor, urmate de aproximativ 4% care au folosit laxative și 2% care au folosit diuretice.

Aceste produse sunt riscante atît pentru sănătatea fizică, cît și pentru cea mentală a copiilor și nu sunt recomandate din punct de vedere medical pentru menținerea unei greutăți sănătoase. Cercetări anterioare au legat utilizarea produselor pentru pierderea în greutate care nu sunt prescrise de tulburări alimentare, stimă de sine scăzută, depresie și abuz de substanțe la adolescenți. De asemenea, acestea au fost asociate cu un aport nutrițional deficitar în adolescență și cu creșterea nesănătoasă în greutate la vîrsta adultă.

Dr. Paula Cody, director medical de medicină pentru adolescenți la Școala de Medicină și Sănătate Publică a Universității din Wisconsin, a avertizat cu privire la pericolele pastilelor de slăbit și ale suplimentelor în urmă cu mai bine de șase ani, după ce a auzit destui pacienți întrebînd despre suplimentele pentru a pierde în greutate sau pentru a cîștiga mușchi – iar problema nu a făcut decît să crească.

„Incidența tulburărilor de alimentație a crescut destul de dramatic după pandemie. Am văzut că cifrele au crescut vertiginos”, a spus ea. „Așa că eu cred că îngrijorarea pe care o aveam înainte, care nu era o chestiune minoră atunci – sunt și mai îngrijorată acum.”


Un studiu din 2022 a constatat că internările în spitale pentru tulburări de alimentație în rîndul copiilor din SUA au crescut de 10 ori mai repede în primul an al pandemiei Covid-19 decît în anii anteriori, iar alte studii au arătat o creștere a vizitelor la departamentele de urgență, de asemenea. Noul studiu a analizat utilizarea pastilelor de slăbit și a altor produse pentru pierderea în greutate în mai multe țări decît în SUA, dar prevalența a fost cea mai frecventă în America de Nord.

Atunci cînd Cody lucrează cu pacienți care au o tulburare de alimentație, ea a spus că uneori observă schimbări dramatice ale ritmului cardiac, ale tensiunii arteriale sau ale tiparelor de somn.

„Poate fi destul de semnificativ”, a spus ea. „Și încerci să-ți dai seama: „Care este cauza acestui lucru?”. Și singura schimbare a fost că au început să ia o pastilă de slăbit care conține cofeină.”

Unii pacienți reușesc să nu mai ia pastilele atunci cînd înțeleg consecințele negative pe care le provoacă asupra sănătății, a spus ea. Dar pentru alții, tulburarea de alimentație îi convinge că sănătatea lor este mai puțin importantă decît numărul pe care îl văd pe cîntar.

„Într-o populație care simte că va face orice pentru a ajunge să slăbească, pastilele de slăbit pot fi un lucru foarte, foarte intrigant de adăugat la arsenal”, a spus Cody.

Obezitatea infantilă este în creștere la nivel mondial. Aproximativ 39 de milioane de copii erau obezi în 2022, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În SUA, obezitatea infantilă este o „problemă gravă”, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, afectînd aproape unul din cinci copii cu vîrste cuprinse între 2 și 17 ani.

0
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?