Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vladimir Golovatiuc: "Moldova este condamnată la cooperare externă atît cu Estul, cît și cu Vestul"

8 sep. 2023,, 06:30   Economie
5615 0

Moldova este condamnată la o cooperare normală și cu Estul, și cu Vestul pe o gamă largă de probleme.

O astfel de opinie a exprimat economistul, doctorul în științe economice, Vladimir Golovatiuc, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md .

Potrivit lui, Republica Moldova în niciun caz nu trebuie să aleagă pentru dezvoltare doar una dintre cele două direcții de cooperare, ci trebuie să interacționeze cu succes și cu Estul, și cu Vestul.

"Una dintre caracteristicile fundamentale ale Moldovei, și aceasta, apropo, este istoria veche de secole a statului nostru, este un anumit dualism, dualitate, și Estul, și Vestul", a spus economistul, doctorul în științe economice.

El a menționat că analiza datelor privind comerțul exterior în perioada 1995-2018 arată că la început în comerț au predominat Estul, CSI și Rusia.

"A doua jumătate a anilor 90 și prima jumătate a anilor 2000, adică practic pînă în 2003-2004, aproape 70% din totalul exporturilor moldovenești mergeau spre est, spre Rusia. Apoi, de prin 2006-2007 pînă în 2012-2015, a existat o anumită paritate. Raportul era de 45-55% la 55-45%. Adică aproximativ la fel. De exemplu, 45% din exporturi către Uniunea Europeană, 55% către CSI, apoi 55% către Uniunea Europeană și 45% către CSI. Exista o anumită paritate. Deși cifrele erau cu siguranță mai mici de 45-55%, deoarece 10-15% din exporturi reveneau și altor țări, care nu făceau parte din CSI sau Uniunea Europeană. Este vorba de Turcia, SUA, Israel și așa mai departe. Și apoi a urmat predominanța Uniunii Europene atît în exporturi, cît și în importuri. Cifrele au depășit 55%, 60%", a spus Vladimir Golovatiuc.
El a atras atenția asupra faptului că perioada în care a existat o anumită paritate între Est și Vest, deși cu o ușoară marjă de 5-10% într-o direcție sau alta, a fost cea mai bună perioadă pentru dezvoltarea Moldovei.

"Exista o creștere economică, o creștere a Produsului Intern Brut. Investiții străine. Existau salarii, salarii reale. Era o anumită stabilitate macroeconomică. Era bine. Dar cînd predomină oricare dintre acești poli, apare o problemă. Prin urmare, Moldova este condamnată la o cooperare normală și cu Estul, și cu Vestul pe o gamă largă de probleme. În acest caz, noi știm că cooperarea externă are loc în trei domenii. Este vorba despre piața bunurilor și serviciilor, piața de capital și piața muncii", a spus economistul, doctorul în științe economice.

30
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?