X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

UE sprijină Republica Moldova în dezvoltarea infrastructurii de transport

20 feb. 17:30   Economie
1872 0

La Bruxelles a avut loc prima reuniune de nivel înalt a Dialogului UE-Republica Moldova, la care s-au discutat și analizat principalele provocări și oportunități în sectorul transporturilor.

Republica Moldova a fost reprezentată de secretarul de stat în domeniul transporturi, Mircea Păscăluță, care a condus delegația națională, alături de secretarul de stat în domeniul infrastructurii drumurilor, Nicolai Mîndra, dar și de reprezentanții Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), Autorității Aeronautice Civile (AAC) și ai Agenției Navale (AN).

Mircea Păscăluță a salutat prezența și interesul oficialilor europeni și a subliniat importanța reuniunii ca un pas esențial în dezvoltarea relațiilor bilaterale, dar și a know-how-ului în domeniu. „Înt îlnirea de astăzi arată, încă o dată, angajamentul ferm al Republicii Moldova de a deveni tot mai mult parte a sistemului european de transport. Acest format ne permită să aducem pe agenda comună proiectele investiționale de modernizare a infrastructurii de transport at ît cele aflate în proces de implementare, c ît și cele planificate, provocările cu care ne confruntăm, dar și soluțiile pentru depășirea acestora cu sprijinul UE”.

Consolidarea cooperării în cadrul inițiativei europene „Solidarity Lanes”, participarea la Programul de finanțare al infrastructurii „Mecanismul de Conectare Europeană” (CEF), prelungirea Acordului UE-Republica Moldova privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri au fost principalele subiecte ale Dialogului.

De asemenea, Chișinăul a solicitat obținerea statutului de membru cu drepturi depline al Republicii Moldova la Tratatul de instituire a Comunității Transporturilor și deschiderea unui birou al Comunității Europene a Transporturilor la Chișinău, care va facilita accelerarea procesului de integrare în acest sector; asistență tehnică în implementarea integrală a Acordului UE-Moldova privind spațiul aviatic comun, în implementarea legislației în domeniul traficului maritim intern și comunitar, dar și în restructurarea și creșterea capacităților instituțiilor naționale responsabile de căile maritime și navigabile interioare.

Tot în cadrul reuniunii, s-a discutat despre dezvoltarea și implementarea sistemelor informaționale de digitalizare a serviciilor publice de transport pasageri – „e-Autorizație”, „e-Ticket”, „Autotest”, asistență în implementarea Programului transport modern, în special, sprijin financiar pentru reînnoirea parcului auto, conectarea rețelelor feroviare din R. Moldova la cele din UE prin introducerea ecartamentului standard european, creșterea capacității Complexului portuar Giurgiulești.


La final, secretarul de stat Păscăluță a reafirmat angajamentul ministerului în ajustarea legislației naționale la cea europeană, inclusiv în domeniile standardelor tehnice, interoperabilității, siguranței, securității, managementului traficului și mediului și a mulțumit oficialilor de la Bruxelles pentru deschidere, încredere și suport continuu pentru țara noastră.

0
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?