Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Scăderea prețurilor la cereale persistă în Republica Moldova și în bazinul Mării Negre

3 mar. 12:21   Economie
2266 0

Trendul descendent al prețurilor la cereale continuă să persiste în Republica Moldova și în Bazinul Mării Negre, arată datele publicate de economistul Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

În perioada ultimei săptămîni din luna februarie 2024, prețul la floarea-soarelui în Republica Moldova nu s-a schimbat, menținîndu-se la nivelul de 6754 lei/t TVA inclus la fabrica din Bălți și 370 $/t în portul Giurgiulești. În regiunile centrale ale țării, floarea-soarelui se achiziționează la 6400 – 6500 lei/t, TVA inclus, cu plata imediată la încărcare, scrie Bani.md.

În ceea ce privește regiunea Bazinului Mării Negre, prețurile la floarea-soarelui au înregistrat o diminuare. La DAP Constanța, cultura oleaginoasă a scăzut de la 425 $/t la 405 $/t timp de o săptămînă. De asemenea, procesatorul romîn Prutul-Galați a redus prețul de achiziție de la 400 $/t la 385 $/t. În porturile din Ucraina, Reni/Izmail, prețul la floarea-soarelui se situează în prezent între 285-290 $/t, înregistrînd o scădere cu 10-15 $/t într-o săptămînă.


Scăderea prețurilor internaționale la semințele de floarea-soarelui, care se află la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, este determinată de stocurile ample de ulei existente pe piața europeană. Capacitățile limitate de operare a porturilor din Marea Neagră și problemele logistice din Marea Roșie au dus la exporturi masive de ulei de floarea-soarelui din Ucraina către Europa la prețuri mai scăzute, exercitînd presiuni suplimentare asupra echilibrului cererii și ofertei.

În contrast cu Uniunea Europeană, agenția de stat din Egipt, GASC, a achiziționat 60,25 mii de tone de ulei de floarea-soarelui în cadrul unei licitații din 22 februarie 2024. Cel mai mare volum în cadrul licitației a fost achiziționat de la TOI Commodities, cu unități de procesare în Republica Moldova, indicînd o perspectivă favorabilă pentru viitoarele achiziții de floarea-soarelui în țară.

În ceea ce privește grîul, prețurile în zonele de Nord/Centru nu au înregistrat modificări semnificative, iar prețurile de export ale grîului rusesc continuă să scadă, în timp ce piața fizică a porumbului din regiunea Mării Negre a continuat să înregistreze reduceri de preț. Exporturile de porumb din Republica Moldova în acest sezon au fost limitate, iar stocurile de porumb din țară sînt semnificative, sugerînd că prețul porumbului ar putea să nu înregistreze creșteri semnificative în viitorul apropiat.

7
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?