X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ion Chicu: "Noi ne-am dezobișnuit să acordăm atenție problemelor grave"

16 ian. 21:15   Economie
2070 0

În Republica Moldova, societatea s-a dezobișnuit să acorde atenție problemelor grave și acceptă orice PR al autorităților, care evită rezolvarea problemelor fundamentale.

O astfel de opinie a exprimat Ion Chicu, fostul prim-ministru al țării și actual președinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, în cadrul emisiunii "Teritoriul Libertății" cu Lilia Burakovski, transmite Noi.md.

"Noi ne-am dezobișnuit să atragem atenție la problemele serioase. Ne-am obișnuit cu PR-ul. Toată lumea face acest lucru. Ce "va plăcea mulțimii cel mai mult" - asta se servește, pentru că mai importantă este ultima impresie, nu prima. Dar trebuie să înțelegem că, dacă pur și simplu vom evita problemele fundamentale și doar vom vopsi cosmetic ceva, nu vom obține nimic. Acest lucru se referă și la drumuri în general, și la finanțe, și la economie", a spus Ion Chicu.

"Am închis 12 ștampile în seiful de la Ministerul Economiei. Gata! Economia noastră va crește! Și toată presa independentă timp de 3 zile vorbește despre ștampilele pe care Dumitru Alaiba le-a închis în seif. Iar alături moare recolta de struguri, de mere și multe alte lucruri, dar nimeni nu atrage atenție", a adăugat fostul prim-ministru.

El și-a exprimat regretul că nicio echipă de televiziune nu a mers anul acesta la Ocnița, unde sînt multe frigidere pentru depozitarea merelor, nu a întrebat ce vor face proprietarii lor cu aceste mere și nici nu a filmat dezrădăcinarea livezilor super-intensive în care s-au investit mulți bani, și publici, nu doar privați.

"Cine a filmat acest lucru? Nimeni nu a filmat. Dar ștampilele lui Alaiba le filmează toți și spun ce om bun este Dima. Eu am dat doar ca exemplu acest lucru. Adică noi, ca societate, nu vrem să ne ocupăm de probleme grave pentru că doare, pentru că nu este popular. De ce am face acest lucru?", a remarcat Ion Chicu.

El a spus că digitalizarea economiei, renunțarea la alergatul cu hîrtii, anularea ștampilelor sînt super importante, este viitorul, dar trebuie să înțelegem că pentru prima dată exportul de servicii electronice digitale în Moldova a depășit exportul de produse vinicole încă la începutul anului 2020.

"Acest proces nu a fost inițiat de Alaiba, iar acest parc IT, căruia îi acordăm multă atenție, și acest regim fiscal special nu a fost inițiat de ei. Ei nu au lansat nimic! Iar faptul că facem progrese în acest domeniu arată că țara înțelege importanța acestui domeniu. Dacă cineva a decis să călărească acest cal și crede că se poate liniști și călări acest cal pentru mult timp, se înșală. Cu astfel de măsuri sau acțiuni nesemnificative pe care le fac, noi pur și simplu nu vom reuși nimic, vom pierde. Acum noi depășim România, unde facturile electronice au fost introduse abia anul acesta, la 1 ianuarie, în timp ce noi le avem, cred, din 2020, sau chiar 2019. Așadar, noi avem această ramură. Dar trebuie să ne ocupăm cu dezvoltarea ei", a spus fostul prim-ministru al R. Moldova.

31
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?