X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

În SUA au fost discutate modalități alternative de aprovizionare cu gaze a Transnistriei

9 apr. 19:45   Economie
2295 0

Aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a întîlnit cu adjunctul asistentului secretarului de stat pentru resurse energetice din cadrul Departamentului de Stat, Jeffrey R. Pyatt, fost ambasador în Ucraina și Grecia.

Potrivit Ministerului moldovean al Energiei, oficialul american cunoaște bine regiunea și a fost implicat în dezvoltarea Coridorului vertical de gaze, care include Grecia, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina.

În timpul discuției, Victor Parlikov a confirmat că proiectul joacă un rol deosebit în asigurarea securității și diversificării surselor de aprovizionare cu gaze în partea de sud a Europei, în special în Balcani, și are un potențial uriaș ca o conductă strategică pentru aprovizionarea cu gaze și a Europei Centrale prin utilizarea potențialului instalațiilor de stocare a gazelor din cîmpurile din vestul Ucrainei. În acest context, ministrul Energiei a anunțat intenția de a crea un singur produs comercial de intrare-ieșire pentru sistemele de gaze din Moldova și Ucraina și, eventual, pentru întregul Coridor Verde, pentru a-l face mai atractiv pentru comercianți.

Victor Parlicov a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat populației vulnerabile din punct de vedere energetic din Moldova: 80 de milioane de dolari din pachetul de 300 de milioane de dolari anunțat anul trecut a fost alocat în acest scop. Restul de 220 de milioane de dolari vor fi utilizate pentru investiții în infrastructura energetică.

"Suportul SUA ne va ajuta să întrunim condițiile ca Moldelectrica să devină membru cu drepturi depline în ENTSO-E și să facem parte din această organizație ca țară separată, nu doar în bloc cu Ucraina. La asta vor contribui atît liniile de tensiune înaltă aflate în construcție sau planificate, inclusiv una pe care o finanțează SUA, cît și stațiile de stocare a energiei electrice și centralele electrice cu motoarele cu ardere internă, care vor contribui la dezvoltarea pieței de echilibrare a energiei electrice", a declarat Victor Parlicov.


Ministrul Energiei a subliniat că sprijinul Statelor Unite accelerează procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și și-a exprimat încrederea că, odată cu finalizarea acestor proiecte, inclusiv construcția a trei linii spre România, Republica Moldova va deveni parte a pieței energetice europene prin intermediul României, chiar înainte de a deveni membră a UE, în 2029.

Oficialul american a exprimat sprijinul necondiționat al Statelor Unite pentru parcursul european al Republicii Moldova, exprimîndu-și interesul față de scenariile de evoluție după expirarea contractului de tranzit al gazelor rusești către Ucraina, la sfîrșitul anului 2024.

Victor Parlicov a dat asigurări că Chișinăul are voința politică de a menține stabilitatea în regiune, iar Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze ale Gazprom în regiunea transnistreană după expirarea contractului cu Ucraina.

"Cu toate acestea, vor trebui găsite soluții alternative în cazul în care gazul nu poate fi transportat pe ruta tradițională dinspre est direct în regiunea transnistreană, caz în care coridorul vertical va juca din nou un rol important, deoarece altfel va fi imposibil de asigurat aprovizionarea cu gaz a regiunii transnistrene", a declarat ministrul Energiei.

3
2
0
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?