Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Galina Șelari: "Digitalizarea nu este tot ceea ce ușurează dezvoltarea unei afaceri"

16 noi. 2023,, 06:30   Economie
2439 0

Ușurința de a dezvolta afaceri în Moldova ar trebui evaluată nu numai prin reducerea nivelului de birocrație, simplitatea procedurilor de a deschide sau închide o companie, ci și prin indicatori atît de importanți precum calitatea protecției proprietății, existența unei forțe de muncă calificate, costul resurselor energetice.

O astfel de opinie a exprimat economista Galina Șelari, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandru Stahurschi de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

Potrivit specialistei, prin ușurința dezvoltării unei afaceri, autoritățile se referă la faptul că ei creează condiții pentru ca antreprenorii să deschidă mai ușor o afacere și s-o închidă mai ușor, dacă acest lucru va fi necesar din anumite motive.

"Acest lucru nu necesită un set mare de documente, înseamnă un nivel acceptabil de comunicare cu statul. Dar, în același timp, este important să înțelegem că ușurința și eficiența sînt determinate nu numai de existența unor instrumente electronice, digitale pentru interacțiunea businessului cu statul. Ușurința de a deschide și ușurința de a închide companii sînt importante dacă vorbim despre dezvoltarea unei afaceri. Dar atunci cînd o afacere intră pe piața muncii, este important să găsească acolo o forță de muncă cu o calificare necesară. Prin urmare, este important să avem un sistem de învățămînt bun și calitativ, asistență medicală și așa mai departe, pentru care statul este responsabil. Prin urmare, ușurința de a dezvolta afaceri nu înseamnă doar reducerea birocrației, ușurința de a deschide sau închide o afacere. Aceasta înseamnă o gamă întreagă de măsuri, inclusiv calitatea protecției proprietății, prețul resurselor energetice și așa mai departe", a remarcat economista.

"Digitalizarea nu este tot ceea ce contribuie la dezvoltarea mai simplă a unei afaceri. De exemplu, relativ vorbind, pot deschide o afacere foarte ușor. Pentru a face acest lucru, trebuie să adun un set minim de acte, să petrec un timp minim și să cheltui un minim de bani pentru a-mi înregistra afacerea. Dar, înainte de a începe această înregistrare, înainte de a începe lucrările, mai trebuie să calculez cât mă va costa să încep această afacere, cît costă la noi electricitatea, gazul, căldura", a subliniat Galina Șelari.

7
2
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?