X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Din cauza "reformelor FMI" scade nivelul de trai al multor cetățeni

21 iul. 2019,, 13:45   Economie
2688 1

Recent, s-a discutat despre acordarea unui împrumut pentru Moldova din partea FMI în sumă de 46,5 milioane de lei, cu condiția ca țara să accepte desfășurarea unor reforme în domeniul fiscalității și stabilității finanțelor publice, precum și înregistrarea progreselor în sectorul financiar-bancar.

Deci, sînt împrumuturile acordate de FMI o ieșire din situație pentru Moldova sau beneficiul mijloacelor alocate este dubios?
La această întrebare a răspuns expertul Institutului pentru Studii Strategice (RISI) din Rusia, Nikolai Troșin, într-un interviu acordat studioului radio Sputnik Moldova.

Troșin consideră că împrumuturile acordate de FMI ar putea fi într-adevăr necesare pentru țările aflate într-o situație dificilă pentru a depăși dificultățile pe care le întîmpină economia.

Pe de o parte, FMI este deseori criticat, declarîndu-se că Fondul contribuie la faptul că țara care a apelat la ea pentru asistență financiară nu își rezolvă problemele, dar și mai mult se împotmolește în datorii. Pe de altă parte, adesea poate fi auzită opinia că creditele reprezintă un ajutor real, iar reformele propuse de FMI se dovedesc a fi salvatoare pentru economiile țărilor.

"Dar, în același timp, trebuie avut în vedere faptul că structura de guvernanță a FMI nu corespunde în prezent echilibrului real al forțelor. America are o pondere mai mare în Fond, în timp ce multe economii în curs de dezvoltare sînt reprezentate insuficient", a declarat Troșin


Potrivit expertului rus, această incoerență a sistemului de management, desigur, lasă o amprentă asupra recomandărilor date de fundație. Structura actuală a Fondului nu corespunde pe deplin echilibrului real al puterii în economia globală. Și în această privință, în activitățile sale, Fondul nu a luat încă pe deplin în considerare problemele sociale care apar în timpul implementării reformelor economice.
"Multe reforme economice care sînt necesare din punct de vedere a accelării creșterii economice și stabilizării situației financiare, au consecințe sociale negative. În primul rînd, aceasta este o creștere a inegalității economice. Încercările Fondului de a lua în considerare cumva acest lucru nu sînt încă suficiente", a spus Troșin.

Potrivit expertului, îndoielile oamenilor cu privire la necesitatea acestor împrumuturi pot fi înțelese, deoarece, ca urmare a reformelor propuse de FMI, nivelul de trai al multor cetățeni va scădea. Din această cauză, apare o nemulțumire față de recomandările făcute de FMI.
"Trebuie elaborate anumite mecanisme care să permită desfășurarea reformelor structurale necesare, dar în așa fel încît să nu lovească în cele mai puțin dezvoltate pături ale societății", a concluzionat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?