Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dezvoltarea zootehniei și sistemelor de irigare în Moldova va fi finanțată cu 55 milioane de euro

20 dec. 2023,, 18:45   Economie
2406 0

Proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI) a fost lansat, astăzi, la Chișinău.

Acesta are o valoare de 55 milioane dolari SUA și va fi implementat pînă în anul 2029, fiind integrate următoarele domenii și direcții prioritare de intervenție pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii:

Dezvoltarea sectorului zootehnic, cu accente pe: reziliența energetică, modernizarea fermelor și sporirea șeptelului cu genetică performantă;

Reabilitarea a 3 sisteme centralizate de irigare - indispensabilr pentru a spori reziliența sectorului agricol la schimbările climatice;

Consolidarea capacităților instituționale ale entităților de profil: AIPA, ANSA, Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, crearea centrelor de excelență veterinară care vor asigura informarea și prestarea de servicii crescătorilor de animale ș.a.


„Circa 25 milioane USD vor fi acordate pentru 3 sisteme de irigare și în jur de 21 milioane – pentru zootehnie și produse de nișă. Odată ce vom crea sistemul cap-coadă de dezvoltare a zootehniei, rezolvăm problema unui lanț valoric. În cîțiva ani de dezvoltare a zootehniei, se va schimba structura semănăturilor. Trebuie să producem ceea ce este necesar creșterii animalelor. Doar așa vom avea plus-valoare, locuri de muncă, sate pline cu oameni și agricultori bogați”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.

Proiectul AGGRI vine cu o veste bună pentru sectorul zootehnic. Va fi implementat un program de granturi de pînă la 1 milion de dolari per beneficiar, care va ajuta crescătorii de animale să-și sporească productivitatea, să îmbunătățească nivelul de respectare a standardelor de producție și calitatea produsului finit.

Investițiile eligibile sunt: construcția sau modernizarea exploatației zootehnice; dotarea exploatației cu tehnică/utilaj/echipament, cu unitate de procesare a furajelor, cu abator staționar sau mobil; achiziționarea animalelor de prăsilă; investiții în eficiența energetică a exploatației (stații de biogaz și panouri fotovoltaice). Beneficiarii vor trebui să aibă o contribuție proprie de 50% din costul investiției.

În cadrul proiectului se planifică interconectarea Sistemului Centralizat de Irigare (SCI) „Tudora” cu SCI „Caplani” (raionul Ștefan Vodă), pentru a fi repuse în circuitul irigabil circa 3700 ha de terenuri agricole.

2
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?