X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum vede Maia Sandu viitorul Aeroportului Chișinău

27 oct. 2023,, 12:35   Economie
5995 0

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate că nu se pune în discuție concesionarea Aeroportului Chișinău.

Ea a subliniat că concesiunile în sine nu sînt ilegale, dar a adăugat că ceea ce s-a întîmplat anterior nu a fost o concesiune corectă, ci o schemă frauduloasă prin care Aeroportul a ajuns în mîinile lui Ilan Șor.

Șeful statului a făcut referire la afirmații anterioare potrivit cărora, dacă ar fi fost încheiat un Acord de concesiune corect în 2013, inspirat de modelul Aeroportului din Munchen, acesta ar fi adus o altă experiență de concesiune, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

„Concesiunile nu sînt ilegale și pot funcționa în multe țări unde sînt respectate interesele statului. Cu toate acestea, este crucial ca acordurile să fie transparente și să servească interesului public”, a subliniat Maia Sandu.

Șeful statului a adăugat că, în prezent, prioritatea autorităților este rezolvarea problemelor moștenite și atragerea mai multor zboruri la Aeroportul Chișinău. Ea a menționat că se lucrează intens pentru a aduce mai multe companii aeriene în R. Moldova, cu scopul de a oferi călătorilor o cale mai scurtă și mai accesibilă de a ajunge acasă.


Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că Guvernul explorează opțiuni pentru a atrage un partener strategic care să investească, să dezvolte și să modernizeze Aeroportul Internațional Chișinău. El a menționat că s-a întîlnit cu reprezentanți ai Aeroportului Munchen, recunoscut ca unul dintre cele mai importante huburi din Europa și clasat printre primele zece cele mai bune aeroporturi din lume.

Spînu a subliniat că această companie deține experiență în operarea aeroporturilor și oferă servicii de consultanță, proiectare, eficiență operațională și gestionare completă a Aeroportului.

Despre intenția de concesionare a Aeroportului Chișinău au anunțat în repetate rînduri mai mulți oficiali, însă nu au anunțat cînd s-ar putea întîmpla acest lucru și că sînt analizate mai multe opțiuni.

Aeroportul Chișinău a fost anterior concesionat de Avia Invest, care revenit înapoi în administrarea statului în data de 23 noiembrie 2022, după decizia Curții de Apel Chișinău.

Avia Invest, controlată de Ilan Șor, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat în judecată compania și a cerut anularea contractului de concesionare.

Drept răspuns, Avia Invest a dat Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a acuzat autoritățile de la Chișinău că o supun presiunilor și cere despăgubiri de 855 de milioane de euro.

Poate administra Aeroportul Internațional Chișinău atît statul moldovenesc, care a acumulat suficientă experiență în gestionarea cu succes a marilor companii, cît și cel puțin cîteva zeci de companii moldovenești.

O astfel de opinie a exprimat președintele companiei DAAC Hermes, Vasile Chirtoca, în materialul analitic al portalului Noi.md "Va primi oare Moldova dividende din Planul de reconstrucție a Ucrainei, și ce are cu asta Aeroportul internațional Chișinău?".

El a subliniat că de investitori străini e nevoie acolo, unde cu sarcina investițională nu se isprăvesc ori statul moldovenesc, ori businessmenii moldoveni.

Vasile Chirtoca a menționat că Ilan Șor, o persoană tînără și fără suficientă experiență în afaceri, în esență s-a isprăvit binișor cu această sarcină. Și asta fără investiții deosebite, doar din contul activității aeroportului însuși.

”Este dovada faptului că statul și, repet, cîteva zeci de companii moldovenești, posedă experiență și potențial pentru atragerea reușită a investițiilor necesare și administrarea competentă a portului aerian în interesele statului și poporului moldovenesc. Pentru ce o persoană, care are experiență în afaceri și înțelege bine cele spuse de mine, caută investitori străini? Poate, nu înțelege. Sau, poate, așa ni s-a ordonat?”, a subliniat președintele companiei DAAC Hermes.

5
3
0
0
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?