Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Consumul de gaze naturale a crescut în Moldova

31 ian. 18:15   Economie
2554 0

Consumul de gaze naturale a crescut în Republica Moldova, în special, în luna ianuarie el a depășit cu circa 20% cifrele prognozate anterior.

Despre acest lucru a anunțat Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, în emisia postului de televiziune TV8, relatează Noi.md

Potrivit lui, de exemplu, dacă în decembrie 2023, consumul mediu zilnic de gaze era de 4,5 milioane de metri cubi, în ianuarie acesta a fost estimat la 5,5-6 milioane de metri cubi, pe fondul unor înghețuri mai puternice.

În același timp, directorul Moldovagaz a declarat că, în general, compania prognozează o creștere a volumului consumului de gaze în 2024 datorită unui șir de factori, inclusiv o reducere mai mare a prețului pentru consumatorii industriali.

Vadim Ceban a explicat că, în prezent, în tariful pentru gazele naturale pentru consumatorii finali a fost inclus prețul mediu de achiziție de 750 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce în noul tarif se propune să fie inclus un preț mediu de achiziție de 518,91 dolari pentru 1.000 de metri cubi. Totodată, reducerea tarifelor la gazele naturale pentru marii consumatori industriali va fi cuprinsă între 20% și 37%, în funcție de perioada de aplicare a tarifului, care va fi aprobată de ANRE.


Potrivit președintelui "Moldovagaz", acest lucru va permite agenților economici mari, întreprinderilor industriale să consume mai mult gaz în calitate de materie primă pentru producție, ceea ce va duce la o creștere generală a consumului de gaze.

Vadim Ceban a explicat că, anul trecut, volumul consumului de gaze în Moldova a scăzut, deoarece marii consumatori - companiile de combustibil și energie, cum ar fi Termoelectrica, au trecut la păcură, iar marile întreprinderi industriale și de prelucrare, inclusiv fabricile de sticlă, conserve, zahăr și altele, au redus consumul de gaze pe fundalul tarifelor mari.

În plus, anul trecut a fost o iarnă mai blîndă, iar temperaturile medii au fost mai ridicate decît în mod obișnuit pentru această perioadă.

Potrivit șefului Moldovagaz, anul acesta Termoelectrica funcționează pe gaz, ceea ce a dus deja la creșterea consumului de gaze. În plus, reducerea tarifului va stimula consumatorii industriali să utilizeze mai mult gaz și să-și sporească producția. Și consumatorii casnici folosesc mai mult gaz acum, din cauza iernii mai friguroase.

Anterior, Moldovagaz a anunțat că volumul consumului de gaze naturale în 2023 a fost de 657,2 milioane de metri cubi, în scădere cu 190 de milioane de metri cubi sau 22,4 la sută față de 2022.

0
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?