X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Comerțul extern în ianuarie - mai, 2023

24 iul. 2023,, 10:00 (reactualizat 24 iul. 2023,, 18:07)   Economie
9023 0

Nu credeam că voi reacționa la informația Biroului național de statistică privind comerțul extern în ianuarie – mai, 2023. Însă situația, deplorabilă în martie, în lunile următoare s-a înrăutățit și mai mult!

ÎN LOC DE PREAMBUL. Prieteni, comerțul extern nu înseamnă doar import și export. El este oferta internă a buturilor în străinătate și cererea externă pentru produsele autohtone, și cererea internă pentru importuri.

Înseamnă oferta și cererea pentru valută pe piața internă.

Înseamnă sute de mii de oameni, bunăstarea cărora depinde de acele genuri de activitate economică, aparent simple și așa de îndepărtate – comercializarea produselor peste hotare și achiziționarea mărfurilor de peste hotare.

Problemele exportului și importului au o importanță mare pentru orice țară, da pentru Moldova, cu gradul ei înalt de vulnerabilitate economică externă, este o chestiune de supraviețuire!


Deci, cum este situația la moment?

Conform datelor concretizate, în trimestrul unu exportul crescut cu 0.9%, inclusiv în martie a scăzut cu 2.7%. În mai exportul a scăzut cu 19% (!) și în rezultat, în 5 luni s-a redus cu 8%! Voi aminti, că acum un an în luna mai el a crescut mai bine de două ori, da în ianuarie-mai , 2022 – cu 70%.

Ce s-a întîmplat în aceste două luni – aprilie și mai?

În unele țări, mari parteneri ai noștri (Italia, Germania, Polonia, Bulgaria, Rusia, Turcia, Marea Britanie ș.a. CĂDEREA EXPORTULUI A CONTINUAT.

În unele – ÎN LOC SĂ CREASCĂ, A SCĂZUT, uneori semnificativ. Spre exemplu, în ROMÂNIA и exportul a crescut în primul trimestru cu mai bine de 1 5%, dar în aprilie-mai S-A REDUS cu 16%. ÎN UNGARIA, respectiv, a fost o creștere de 8%, da în următoarele două luni S-A PRĂBUȘIT CU 23%, ÎN Franța a crescut cu 12%, a căzut cu 15%!

Apropo, și în Germania, și în Italia în aceste luni el a scăzut cu 25%, în Olanda – cu 80 și în Austria - cu 40%.

Interesant că EXPORTULÎN UCRAINA, după CREȘTEREA MULTIPLĂ, din ultimul an, în aprilie-mai a SCĂZUT cu 6%, iar asta, reieșind din volumele lui în 14 luni, este foarte grav!

Desigur, asta nu a influențat creșterea continuă în CSI, însă în locul creșterii de 2.6 ori în trimestrul unu, în 5 luni creșterea a fost de doar 53%. Asta în timp ce exportul în Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Armenia și alte țări CSI a crescut în continuare, și multiplu!

ÎN ȚĂRILE UE după căderea exportului în trimestrul unu cu 6%, în 5 luni – MINUS 13%!

În țările care ni fac parte din CSI și UE a continuat o cădere de două ori.

Deci, UNU – PENTRU PRIMA DATĂ ÎNTR-O PERIOADĂ ÎNDELUNGATĂ DINAMICA EXPORTULUI A TRECUT ÎN ZONA NEGATIVĂ ! După o creștere în trimestrul unu, în 4 luni – minus 5% și în 5 luni - minus 8%! Desigur, au fost luni în care exportul scădea, dar cumulat de la începutul anului NU A MAI FOST DEMULT !!!

DOI. A continuat și chiar s-a ACCELERAT REDUCEREA EXPORTULUI PRODUSELOR PROPRII. În trimestrul unu minus 15%, în 5 luni – MINUS 20%. Asta corelează cu datele privind dinamica producerii industriale.

Respectiv, a continuat CREȘTEREA REEXPORTURILOR de la începutul anului – cu 31%.

Cu anumite calcule, putem obține date privind exportul produselor proprii în aprilie-mai, 2023 .

Ei bine, în aceste 2 luni EXPORTUL PRODUSELOR PROPRII S-A REDUS CU MAI BINE DE 26%!!! E grav deja!

Lucrurile nu stau mai bine nici la IMPORTURI. În trimestrul unu a fost o creștere de 13%, inclusiv în martie – cu 9.7%. Apoi O CĂDERE DE 20 DE PUNCTE – în aprilie cu 10.4% și în mai - cu 8.2%. În rezultat, în ianuarie – mai creșterea volumelor de importuri cu doar 3.5% (în ianuarie – cu 18%, februarie - cu 13%). Un an în urmă – de 10 pro mai mult !

Spre deosebire de export, importurile din CSI se reduc din septembrie, trecut. Ultimele două luni – cu o treime și în 5 luni – cu 22% (din contul unei căderi mai mici în ianuarie-februarie ).

IMPORTURILE DIN UE, DUPĂ O CREȘTERE SEMNIFICATIVĂ ÎN A. 2022 (CU 39%) șo trimestrul unu al a.c. (cu 23%) în aprilie-mai au scăzut semnificativ (cu 2-6%). În rezultat, în 5 luni creșterea a fost de doar 11%.

Această cădere a rezultat în special din REDUCEREA BRUSCĂ A RITMULUI DE CREȘTERE A IMPORTURILOR DIN UCRAINA, PRECUM ȘI CĂDEREA LOR ÎN APRILIE-MAI ÎN ROMÂNIA ȘI POLONIA.

În primul trimestru importurile din Ucraina au crescut mai bine de 2 ori, da în aprilie-mai – cu doar 12%. DIN ROMÂNIA ȘI POLONIA în primul trimestru a fost o creștere cu 33 și 10%, respectiv în aprilie-mai O CĂDERE cu 18 și 5%.

Astfel, AICI S-AU ÎMPLETIT REDUCEREA OFERTEI INTERNE de mărfuri în alte țări cu REDUCEREA CERERII INTERNE pentru produsele de import în rezultatul stagnării economiei moldovenești!

Asta este situația.

Nu cred că în aceste vremi instabile trebuie să facem careva pronosticuri, totuși cred că are loc o cotitură , și nu doar în comerțul extern, dar și în alte sectoare ale economiei, și în economie în general. Pe bună dreptate, picătura sparge piatra.

Desigur, avem în față sezonul de recoltare, iar el întotdeauna a sporit exporturile. Vom trăi și vom vedea!

Deși deja este evident un lucru. Reducerea exporturilor și tendința de scădere a importurilor înseamnă, într-un caz, REDUCEREA OFERTEI INTERNE , în altul – REDUCEREA CERERII EXTERNE !

Fără asta ECONOMIA NU SE POATE DEZVOLTA, a noastră în special! Acesta nu este un Tik-Tok. Este abecedarul macroeconomiei !

Asta e, din păcate.

Da, era să uit. Pe post de desert – în ianuarie – mai, 2023 importul automobilelor de către cetățenii noștri a crescut cu peste 40%!

Observați, nu produse alimentare și de vestimentație aduc oamenii. Cca 90% din importurile efectuate de persoanele fizice, revin automobilelor.

Iată cum stau lucrurile.

Vladimir Golovatiuc,

Doctor în economie

2
0
0
4
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?