Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Care sînt beneficiile pentru Moldova după asocierea la programul „Mecanismul pentru interconectarea Europei”

27 iun. 2023,, 09:30   Economie
2547 0

Prin intermediul mecanismului de interconectare a Europei, ratificat recent de Parlament, Republica Moldova va accesa mai multe fonduri europene nerambursabile pe dimensiunea infrastructurii, energiei și dezvoltării digitale.

Țara noastră are de cîștigat de pe urma interconectării cu țările Uniunii Europene, în special cu România, iar această oportunitate trebuie valorificată la maximum, susțin participanții la o dezbatere publică, organizată astăzi de Agenția de presă IPN.

Republica Moldova va avea acces la mai multe fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor din domenii precum transport, energie și digitalizare, afirmă deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Alina Dandara. Potrivit acesteia, Programul ar putea facilita dezvoltarea proiectelor de interes comun pentru îmbunătățirea transportului și pentru creșterea siguranței energetice.

„Este o oportunitate de lărgire a rețelelor S-europene, pentru că nu beneficiază doar Republica Moldova, dar cred că și Ucraina ar putea să beneficieze pentru tranzitul de mărfuri și ar putea să consolideze o piață unică internă sigură pentru eficiență energetică”

Republica Moldova trebuie să valorifice pe deplin interconectarea cu România, atît pe dimensiunea transporturilor, cît și pe filiera energetică, iar trei proiecte deja au fost aprobate și vizează domeniul transfrontalier, a subliniat vicedirectorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea. Potrivit expertului, mecanismul european va implica cel puțin două state europene pentru a oferi expertiză și sprijin autorităților de la Chișinău în realizarea și structurarea proiectelor.


„Exemplul acestor trei proiecte aprobate săptămîna trecută, ne vorbește despre faptul că în cazul Republicii Moldova, centrul va fi pus pe proiecte de interconectare cu România dar și cu alte state europene și aici putem beneficia de implicarea României sau a altor țări europene, inclusiv la etapa de scriere, dezvoltare, conceptualizare a proiectelor”.

Amintim că, la data de 9 mai, Republica Moldova a semnat acordul de asociere la Mecanismul pentru interconectarea Europei, care, recent, a fost ratificat de Parlament. Prin intermediul acestuia, deja în această toamnă, țara noastră ar putea solicita finanțare pentru proiectele de modernizare și dezvoltare a infrastructurii.

Precizăm că Republica Moldova este prima țară non-UE care poate aplica la Mecanismul pentru interconectarea Europei.

2
1
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?