Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Care sînt avantajele și dezavantajele renunțării la decontările fără numerar

10 oct. 2020,, 11:00   Economie
7551 4

Renunțarea la decontările fără numerar are multe avantaje, dar și dezavantaje care trebuie luate examinate fiecare individual.

Despre aceasta a declarat directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, într-un comentariu pentru Noi.md.


”Desigur, putem renunța la decontările fără numerar, dar există aici numeroase plusuri și minusuri. Care este diferența între banii cash și cei fără numerar? Cei cash înseamnă gestionarea lor anonimă, posedarea lor reală, în fiece clipă. La decontările fără numerar sau la transferarea banilor în conturi trebuie să înțelegeți, că banii fără numerar nu vă aparțin, Dvs. aveți doar angajamentul băncii de a vă elibera, în caz de necesitate, acești bani”, a subliniat expertul.

Dar el recunoaște că acesta este un proces transparent, spre asta tindem noi, pentru a exclude mașinațiile.

”Da, pe de o parte, este o deschidere. Pe de alta, ea duce la concentrarea unei puteri excesive a anumitor cercuri. Este vorba și despre cercurile bancare, și despre structurile statului. Folosind bani cash, doar noi știm despre volumul și circulația lor. Dacă banii se păstrează în conturi, chiar și cu mijloacele moderne de protecție a datelor personale, oricum se poate produce o scurgere a acestor date, care ulterior poate ajunge în posesia anumitor persoane. Și cine ne garantează că ei nu le vor folosi în scopuri proprii? Aici este contradicția de bază dintre adepții și adversarii introducerii decontărilor fără numerar”, crede Roman Chircă.


Expertul recunoaște plusurile evidente ale sistemului de plăți fără numerar, care accelerează viteza de circulație a banilor, ceea ce este un factor important pentru actuala economie globală.

În opinia lui Roman Chircă, ieșirea constă în îmbinarea mai multor sisteme, dar mai exact a unui system dublu.

”Cred că trebuie să creăm un sistem dublu, în care un anumit număr de tranzacții se va face în numerar, dar în același timp trebuie să existe și sistemul decontărilor fără numerar. Este important ca să funcționeze așa zisa opțiune a clientului - posesor al mijloacelor financiare. Ce preferă el: să achite în numerar (fie și în anumite condiții) sau fără numerar. Dar acest sistem dublu să nu elimine responsabilitatea pentru spălarea banilor, pentru lipsa de transparență”, crede interlocutorul Noi.md.

La întrebarea ce atitudine are Roman Chircă față de faptul, că instituții de genul Agenției Servicii Publice trec la decontările fără numerar, expertul a atenționat că este cu siguranță un pas spre transparentizarea tranzacțiilor efectuate:

”Este bine, este mult mai comod. Apare mai multă deschidere, este minimizat riscul escrocheriilor, este exclus riscul mare de corupție, în special din partea instituțiilor publice. Și agenții economici devin mai disciplinați. Într-un asemenea format, decontările fără numerar se efectuează mai rapid, cifra de afaceri sporește. Dar iarăși, un moment important – renunțarea la cash transmite puteri enorme anumitor sisteme, structuri care nu-s transparente pe deplin, nu pot proteja definitiv proprietarul acestor mijloace bănești de interceptarea acestor date. Este un mare semn de întrebare – în ce măsură funcționarul și-a îndeplinit deplin obligațiunile pe protejare a acestor date”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?