Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Care este situația privind exportul de mere moldovenești

7 feb. 21:00   Economie
2772 0

În ianuarie, exportul de mere moldovenești a depășit de două ori indicatorii lunii decembrie.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova (MAIA), în luna ianuarie a acestui an, Moldova a exportat puțin peste 14 mii de tone de mere în valoare de 7,9 milioane de dolari.

Aceasta este o creștere de aproape două ori a livrărilor externe în comparație cu luna precedentă (7.500 de tone). Cu toate acestea, în ianuarie 2023, țara a trimis peste hotare mult mai multe mere - aproape 26 de mii de tone, relatează EastFruit.

Exporturile de mere moldovenești în ianuarie 2024 sînt printre cele mai mici din ultimii cinci ani, deoarece Moldova a exportat aceeași cantitate de mere doar în anul de criză 2021. Cifra maximă de export a fost atinsă în ianuarie 2015 - circa 35 de mii de tone.

Luna trecută, ca și în decembrie 2023, Moldova a exportat mere în 22 de țări. Printre cei mai mari cumpărători ai acestui fruct se numără România (2,1 mii de tone) și Arabia Saudită (peste o mie de tone). Cu toate acestea, mai mult de jumătate din exporturile de mere în ianuarie i-au revenit pieței ruse.


În pofida volumului relativ modest (pentru luna ianuarie) al livrărilor externe, operatorii de pe piața moldovenească a merelor consideră situația actuală privind exportul acestui produs drept "moderat optimistă". Drept factori încurajatori, exportatorii menționează creșterea dublă (față de luna precedentă) a livrărilor de mere moldovenești în România, precum și în țările din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și de Sud-Est. În același timp, cererea pentru mere în această lună este în creștere.

1
0
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?