Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Bolea: Un leu investit în agricultură aduce opt lei în producția agricolă

18 feb. 2023,, 10:45   Economie
1415 0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) combate teza privind lipsa finanțării adecvate a sectorului agrar din ultimii ani și promite că volumul investițiilor chiar va crește în următorii ani.

„Contrar afirmațiilor privind lipsa finanțării adecvate, în perioada 2014-2019 în agricultura Republicii Moldova au fost investite de către donatorii externi cel puțin 11,5 miliarde lei, iar împreună cu subvențiile acordate afiliate de circa 4,9 miliarde lei, suma investițiilor se ridică la circa 16,4 miliarde lei”, se precizează în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2023 - 2030 (SNDAR), aprobată de Executiv, la propunerea MAIA, transmite Noi.md cu referire la stiri.md.

Un leu investit în agricultură aduce opt lei producție agricolă

Potrivit Ministerului Agriculturii, cifrele menționate nu includ „investițiile efectuate de producătorii agricoli din resursele proprii și suportul acordat de stat din fondul de rezerva pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale”.

„Dacă estimam contribuția proprie a producătorilor agricoli la circa 40%, obținem o sumă totală de investiții în sectorul agricol de peste 23,0 miliarde lei”, estimează MAIA.


Totodată, autorii SNDAR susţin că, în condiţiile în care valoarea totală a producției agricole în perioada 2014-2019 a fost de circa 186,2 miliarde lei, apoi analiza eficienței utilizării surselor financiare arată că la fiecare leu investit în sector se obţin opt lei producție agricolă.

„Acesta este un indicator destul de bun, doar că nu poate fi atribuit în întregime efectului investițiilor directe în sector. Condițiile pedoclimaterice naturale favorabile agriculturii au multiplicat valoarea investițiilor, totodată cifrele de rezultat al recoltelor obținute comparativ cu statele vecine indică spre potențialul nevalorificat al sectorului agroalimentar din Republica Moldova”, se mai precizează în Strategie.

De la 3 la 13 miliarde lei

Documentul, aprobat în prima şedinţă a Guvernului condus de Dorin Recean, include o serie de obiective orientate spre fortificarea sectorului agricol, dezvoltarea industriei alimentare și diversificarea piețelor, asigurarea transpunerii acquis-ului comunitar și implementarea progresivă a acestuia.

Prin aplicarea Strategiei se urmărește ca, pînă în anul 2030, investițiile publice în sectorul agricol să înregistreze creșteri constante de peste 3 miliarde lei pe an. Totodată, în urma excluderii barierelor birocratice, a creșterii valorii adăugate în agricultură și a productivității muncii, ponderea investițiilor private urmează să ajungă la circa 13 miliarde lei pe an către 2030.

„Aceasta înseamnă că valoarea totală a investițiilor în sectorul agricol va constitui circa 4,63% din PIB, față de 1,66% în 2020”, afirmă MAIA.

Realizarea obiectivelor formulate în strategie va permite reabilitarea sistemelor centralizate de irigare pe o suprafață de 30.000 ha, sporirea cu cel puțin 50% a volumelor de producție zootehnică în ferme, aplicarea bunelor practici agricole pe o suprafaţă de cel puțin 150.000 ha de terenuri agricole, sporirea exportului produselor agroalimentare cu 15%.

Obiectivele SNDAR au fost elaborate în conformitate cu necesitățile fermierilor și consumatorilor și sînt orientate către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, stabilite de Agenda ONU 2030.

În contextul aspirațiilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, SNDAR se aliniază și Politicii Agricole Comune – model european bazat pe principiile suveranității alimentare, a sustenabilității, capacității de îmbunătățire a productivității și de sporire a competitivității sectorului agricol.

Guvernul precizează că strategia urmează a fi implementată cu implicarea autorităților naționale, a partenerilor internaționali și a mediului de afaceri.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?