X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum te ajută sistemul imunitar să fii fericit

10 noi. 2018,, 20:09   Externe
2857 0

Prin diferite studii ale persoanelor care afirmă că sînt fericite, s-a ajuns la concluzia că starea de fericire este produsă fizic în cortexul prefrontal stîng al creierului şi este legată de neurotransmiţătorii dopamină, oxitocina, endorfine, oxid nitric şi serotonină.

Alte explicaţii despre fericire, la ce ajută şi cum o menţinem aflăm de la psihologul Laura Maria Cojocaru.

Fericirea are multe feţe şi multe definiţii, dar la baza ei stau reacţiile chimice din creier. Neurotransmiţătorii dopamină, oxitocina, endorfine, oxid nitric şi serotonină prin reacţiile lor dau tonul stărilor noastre. Dopamină mediază transferul emoţiilor pozitive între cortexul prefrontal stîng şi centrii emoţionali din nucleus accumbens. Mai mult, dopamină este în strînsă legătură cu sentimentul de fericire care apare la realizarea unui obiectiv, la reuşită.

“De cealaltă parte, oxitocina este produsă de hipotalamus şi secretată de glanda pituitară şi este în legătură cu fericirea care apare atunci cînd sîntem îndrăgostiţi sau cînd ne alintăm copilul, animăluţul ş.a. Endorfinele (morfină naturală) sînt stimulate de oxitocina şi au legătură cu lipsa durerilor fizice şi euforia simţită în urmă exerciţiilor fizice sau cînd sîntem entuziasmaţi de o persoană, idee, situaţie. Oxidul nitric este produs prin intermediul valvei situate în faringele nazal, motiv pentru care meditaţia şi respiraţia nazale sînt foarte importante. Oxidul nitric are un efect de calmare ce determină la nivel celular o reacţie în lanţ, prin intermediul căreia vasele de sînge se relaxează şi se dilată. Nu în ultimul rînd, serotonină este stimulată tot de oxitocină şi este responsabilă de creşterea stării de spirit, creşterea încrederii, determinării şi a unei mai mari doze de autoacceptare”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Fericirea – cum o definim


Există 2 aspecte ale stării de fericire, inclusiv ale stării de plăcere:

1. Plăcerea senzorială, adică plăcerea produsă de experienţa propriu-zisă

2. Plăcerea anticipativă sau imaginară care este legată de anticiparea unui eveniment viitor care este producător de plăcere sau pur şi simplu imaginarea unui moment de plăcere, de exp. o relaxare pe plajă, o baie în mare, o îmbrăţişare, o plimbare pe cărări de munte, etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?