X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un bloc de la Ciocana riscă să se prăbușească

27 dec. 2023,, 09:00   Capitala
3580 0

Mai mulți locatari ai unui bloc de locuit din sectorul Ciocana se tem că într-o bună zi vor rămâne fără casă. Din cauza apei care se adună în spatele clădirii, pereții s-au umplut de fisuri.

Problema a început de la o țeavă defectă. Deși aceasta a fost reparată în câteva rânduri de cei de la Apă Canal, problema nu a fost remediată, susțin locatarii. Iar reprezentanții întreprinderii se încurcă în declarații, spunând că de vină e ba apa de ploaie, ba o țeavă veche, notează Noi.md cu referire la tv8.

Locatarii acestui bloc de pe strada Ișnovăț 13 spun că problema a apărut în luna august curent. Atunci, muncitorii de la Apă Canal au schimbat o țeavă defectă, însă, la scurt timp, s-a dovedit că aceștia nu au remediat problema în totalitate, deoarece apa continuă să se acumuleze. Familia Baltaga spune că a făcut nenumărate apeluri la furnizorul de apă, dar de fiecare dată rezultatul era același.

„I-am chemat de nenumărate ori, scoteau doar apa, au pus o țeavă , însă au probleme cu dopurile din fântână pe care nu le rezolvă, au promis că vin și schimbă integral, dar nu au schimbat nimic, iar acum fântâna este din nou plină cu apă care se duce sub casă, iar casa pleacă în jos”.

„Noi suferim și nu doar noi, pământul s-a lăsat foarte tare. De când a început problema, din vară, din luna august, poate erau probleme mai înainte, însă nu le-am depistat, nu putem vedea țevile din pământ. -Cam câtă apă era aici?- Foarte multă, uitați-vă la diferența de înălțime a pământului, pământul nu se lasă de la o mie de litri de apă, aici trebuia să fie foarte multă”.


Locatarii spun că au muncit ani buni pentru a agonisi banii cu care și-au renovat locuințele, iar acum privesc neputincioși cum munca lor se ruinează, iar pe pereți apar tot mai multe fisuri. Eugenia Gribincea a făcut reparație în apartamentul său acum un an, iar acum toți pereții sunt plini de crăpături.

„Un an jumătate, toată casa a crăpat după scurgerea asta, iată și aici, și acolo, toți pereții, totul în jur”.

Locuitorii blocului spun că stau cu frica în sân, mai ales că tavanurile au început să se lase, iar clădirea se înclină. Noaptea e și mai groaznic. Puțini reușesc să doarmă, deoarece se aude cum trosnesc pereții. Oamenii sunt tot mai speriați că într-o zi blocul se va prăbuși peste ei.

„Toți vecinii aud noaptea, se sperie și se trezesc pentru că aud cum crapă casa.”

„ - Tot mai tare și mai tare se lasă. - Nu vă este frică? - De ce să îmi fie frică, eu mi-am trăit viața, sigur că ne este frică, noaptea se aud zgomote, cum crapă pereții, casa se lasă.”

„Ne este frică, dar nu avem soluții, va fi aici mormânt comun.”

Din cauza deformării pereților, mulți locatari se plâng că nu li se mai închid ușile, iar unii sunt nevoiți să lase deschise chiar și ușile de la intrarea în locuință.

„ - Nu ai cum să o închizi. - Văd că acolo în colț e problema. - Uitați-vă cum s-a pornit această trecere, crăpătura se extinde, priviți și la bucătărie.”

Reprezentanții de la Apă Canal spun, însă, că apa în jurul blocului s-a acumulat de la ploaie și nu ține de competența lor să intervină.

Totuși, ulterior, Apă-Canal a trimis la blocul de pe strada Ișnovăț 13 o echipă de muncitori, pentru a stabili motivul acumulării apei în spatele blocului. Am mers și noi acolo, iar aceștia au spus că au schimbat o țeavă veche și au dat asigurări că au soluționat problema.

„- Văd că astupați deja aici, ați rezolvat problema? - Desigur, a schimbat. - Ce s-a întâmplat, ce ați schimbat? - O țeavă. - Și nu va mai fi apă aici? - Nu. - Dar care a fost problema? - O țeavă veche. - Ați venit de mai multe ori aici, nu ați văzut că țeava era veche? -...”În blocul de locuit de pe strada Ișnovăț 13 sunt peste 50 de apartamente.

3
1
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?