Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Primăria Chișinău acuză Ministerul Educației că vrea să reducă numărul de profesori. Ce spune ministerul

19 mar. 08:45   Capitala
2905 0

Un nou măr al discordiei între Guvern și Primăria Chișinău. Autoritățile municipale acuză Ministerul Educației că vrea să reducă numărul profesorilor din școlile mici.

Este vorba de instituțiile cu mai puțin de 200 de elevi. Ministrul Educației susține, însă, că modificările operate de minister, dimpotrivă, va duce la majorarea numărului de cadre didactice și că acestea vizează în mod special psihologii, bibliotecarii și directorii adjuncți, notează Noi.md cu referire la tv8.

„În conformitate cu respectivul ordin, începînd cu august 2024, o bună parte din instituțiile școlare vor avea ca și număr a statelor de personal mult mai mic decît cel anterior or, numărul statelor de personal va fi în conformitate cu numărul de elevi care este în instituția respectivă, iar cele care vor avea de suferit sînt anume instituțiile mici”, a declarat șeful-adjunct direcția Educație, Andrei Pavaloi.

Potrivit lui Pavaloi, cei mai vizați de modificări sînt directorii adjuncți, psihologii, dar și conducătorii de cercuri. Acum cîteva zile și edilul capitalei a criticat măsura într-o postare pe pagina sa de Facebook, menționînd că aceasta este o „lovitură pentru domeniul educației”.

La rîndul său, Ministrul Educației, Dan Perciun a precizat că acuzațiile primăriei sînt falsuri și că în urma acestui ordin, numărul persoanelor angajate în școli va crește, de fapt.


„Este o încercare a Primăriei de a distrage în continuare atenția de la faptul că a încetat finanțarea grupelor cu program prelungit. Ordinul este un ordin care aprobă statele de personal în învățămîntul general, în școli. Este un rodin care crește, de fapt, numărul persoanelor care pot fi angajate în școală numărul persoanelor care pot fi angajate este în creștere. Ceea ce s-a schimbat este că ordinul stabilește anumite categorii maxime admisibile în funcție de numărul de copii. Anterior era în funcție de numărul de clase mai mult ca atît, pentru prima dată în statele de personal în școală apar psihologii”, a menționat ministrul Educației, Dan Perciun.

Ministrul Educației mai spune că, înainte de aprobarea ordinului, au avut loc discuții și consultării cu managerii instituțiilor de învățămînt din țară.

Amintim că în ultima perioadă, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat despre mai multe modificări la Codul Educației, menite să-i convingă pe părinți să-și dea copiii la școlile mari, cu mai multe oportunități. Sunt și măsuri pentru profesori. De exemplu, pedagogii din instituțiile cu un număr mic de elevi, vor beneficia de alocații dacă vor alege să predea în alta, mai mare. De asemenea, părinții care decid să-și transfere copilul într-o altă școală nu mai mulți de 50 de elevi, vor beneficia de o alocație lunară de 50 de euro.

Iar săptămîna trecută, Guvernul a decis că elevii care vor merge la o altă școală decît cea din localitatea de domiciliu, aflată la o distanță mai mare de 2 km, vor avea transport gratuit, iar profesorii care îi vor însoți, vor beneficia de un spor la salariu.

De fapt, putem constata faptul că politica de reducere a numărului de școli și, prin urmare, de înrăutățire a condițiilor de trai în localități continuă. Iar acest lucru îl poate face doar o guvernare care nu crede în viitorul țării sale. Desigur că, să reduci și să distrugi este ușor, dar să creezi ceva nou va costa de zeci de ori mai mult decît întreținerea unei școli cu copii puțini, temporar. Dacă e să vorbim despre Chișinău, evident este vorba doar despre dorința de a reduce numărul de școli rusești din capitală.

1
0
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?