Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Frontonul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră al UTM, decorat cu o pictură murală

20 iun. 2023,, 15:15   Capitala
2665 0

La 16 iunie, pe frontispiciul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră al UTM a fost inaugurată pictura murală, al cărui concept înscrie grafic cele mai semnificative inovații tehnice și experimente cosmice mondiale din sfera ingineriei de ultimă generație. De asemenea, pictura urmărește crearea unei reprezentări de ansamblu a specialităților UTM.

Curioși, entuziaști, harnici și ingenioși, sînt determinativele ce-i caracterizează pe UTM-iști. În perioada mai – iunie a.c., studenții specialităților de design de la Facultatea Urbanism și Arhitectură și Facultatea de Design au lucrat cu vervă la pictura murală, care se extinde pe o suprafață de aproximativ 6,50 m x18,50 m (dimensiunea peretelui frontonului), notează Noi.md cu referire la diez.

„Mă bucur că mențineți acest suflu de activism în cadrul facultății”, și-a exprimat mulțumirea rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan în discursul său motivant și plin de gratitudine la adresa partenerilor, mentorilor și studenților, care au susținut și încurajat această inițiativă, făcînd posibilă finisarea picturii.

La evenimentul de lansare a picturii murale, printre studenți și cadre didactice au mai participat prorectorul pentru digitalizare Dinu Țurcanu, prim-prorectorul Vladislav Reșitca și prorectorul pentru cercetare Vasile Tronciu.

Făcînd o incursiune în trecut, relevăm un scurt istoric: În campusul Rîșcani al capitalei, unde se situează blocurile de studii ale UTM (str. Studenților nr. 9), există trei construcții – aule cu un singur nivel, care se situează între blocurile de studii nr. 3, 6 și 5 ale UTM. Frontoanele acestor aule au fost decorate cu mozaicuri în perioada sovietică, dintre care două s-au deteriorat în timp. Primul fronton din stînga ansamblului arhitectonic păstrează pînă azi mozaicul istoric și prezintă o compoziție figurativă cu tematică istorico-revoluționară. Cîțiva ani în urmă frontonul de mijloc a fost decorat de către un pictor din țară, cu o pictură murală abstractă, ce descrie o tematică cosmică, iar decorarea frontonului din dreapta al ansamblului (aula Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră) a fost preluat de un grup de studenți și profesori ai specialităților de design din cadrul UTM.


Elaborarea proiectului a presupus mai multe etape. Inițial, pe baza acestei idei a fost creat un concept general al compoziției grafice, cu implicarea d-lui conf.univ., dr. Sergiu Tronciu, decanul Facultății de Design UTM, care înscrie grafic cele mai semnificative novații tehnice și experimente cosmice mondiale remarcate în sfera ingineriei de ultimă generație. Totodată conceptul grafic prevedea o legătură a formelor plastice și a petelor de culoare cu decorul celorlalte frontoane realizate anterior. Astfel s-a preluat structura compozițională de la frontonul din stînga și s-a expus în mod oglindit în ideea de armonizare simetrică, iar de la frontonul de mijloc s-a preluat decorul în ideea de fondal al compoziției. În elaborarea detaliată a proiectului grafic au lucrat studenții de la specialitatea Design interior, consultați de cadrele didactice de la ambele facultăți: conf.univ., dr. Valeriu Podborschi; conf.univ., dr. Sergiu Tronciu; lect.univ., dr. Liliana Platon.

Realizarea proiectului se datorează eforturilor conjugate și susținerii partenerilor: compania „Caparol Moldova”, pe partea de vopsele, culori, grunt; „Decorshop”, pe partea de rechizite și instrumente necesare; pe partea de consultanță profesională, artistul plastic Ion Jabinschi. Partea tehnică a fost realizată de către o echipă de studenți voluntari de la specialitatea Design interior Facultatea Urbanism și Arhitectură UTM, ghidați de lect.univ., dr. Liliana Platon.

La finalul evenimentului, dl. rector Viorel Bostan a oferit cadouri marca UTM sponsorilor și diplome de apreciere studenților pentru efortul depus în realizarea aceste picturi extraordinare.

3
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?