X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

PLDM: de la “unionismul - layt” la “khevi - unionism”

7 iul. 2023,, 08:26 (reactualizat 7 iul. 2023,, 18:17)   Analitică
13570 2

Specificul moldovenesc: PLDM se îndreaptă spre lichidarea statului moldovenesc

Partidul liberal-democrat și-a încheiat trecerea în tabăra formațiunilor unioniste. La Congresul X extraordinar al partidului, desfășurat duminică, 2 iulie, s-a spus că acum PLDM “cu deplină dăruire va urmări scopul unirii Republicii Moldova cu România, pentru a restabili adevărul istoric și deoarece aceasta este metoda cea mai rapidă și reală de a întoarce Moldova acasă, în marea familie europeană ”. Vladimir Filat, noul-vechiul lider al formațiunii, a declarat că aderarea la UE nu mai este așa de actuală, direcția nouă fiind – “unirea cu România”.

În principiu, o asemenea derivă a liberal-democraților era previzibilă. În Moldova, o formațiune politică nu poate fi ”puțin gravidă”, mai exact – nu se poate menține permanent pe poziția unionismului ”moderat” sau a ”unionismului layt”.

Partidul liberal-democrat din Moldova a fost fondat în decembrie, 2007 de un grup de inițiativă în frunte cu Vladimir Filat, ieșit din Partidul democrat. PLDM s-a proclamat o formațiune politică de centru-dreapta, care ”împărtășește doctrina populară europeană modernă”.

Inițial, în documentele de partid ale liberal-democraților nu s-a vorbit despre unionism. Părinții-fondatori ai proclamat scopul noului partid – integrarea Republicii Moldova în spațiul european ”cu revenirea la civilizația europeană, inclusiv prin prisma valorilor comune ”, și reintegrarea țării, asta fiind ”datoria morală a statului și a societății”. În primul program al PLDM, România a fost numită “cel mai apropiat stat european”, iar ”identitatea românească și loialitatea majorității locuitorilor Moldovei față de România nu este o problemă pentru statalitatea Republicii Moldova, subminată de incompetența, răutatea și interesele economice speciale ale clanurilor ”, se spunea în document.


Devierea programatică a PLDM spre unionism s-a produs doar peste 11 ani după crearea lui – în a. 2018 .

Pe atunci PLDM trăia vremuri grele. Vladimir Filat, liderul partidului, își ispășea pedeapsa pentru corupție pasivă și profitarea de resursele administrative. Partidul, cu efortul lui Vladimir Plahotniuc și adepților săi, a fost înlăturat de la putere și a început să se descompună. Mulți membri PLDM au mers la democrați, mulți foști liberal-democrați formează azi activul de partid al PAS.

În septembrie, 2018 s-a desfășurat Congresul VIII al PLDM, numit “congresul renașterii” , care l-a ales în funcția de președinte pe unul dintre ideologii partidului, Tudor Deliu, în locul politologului și ex-ministrului apărării Viorel Cibotaru. Pe atunci se zvonea intens despre fricțiunile complicate din interiorul partidului între a.n. aripă ”moderată” și cea ”radicală” a PLDM, care au influențat nu doar schimbarea conducerii partinice, dar și scopurile de program ale Partidului liberal-democrat.

Cei din PLDM au considerat atunci, că în acele condiții politice metoda optimă de supraviețuire a partidului este trecerea în tabăra unioniștilor. “Noi avem mulți membri cu aspirații unioniste, care au rămas fideli partidului și nu l-au părăsit. Nu puteam să nu reflectăm aspirațiile lor în programul nostru ”, - a declarat atunci ex-președintele partidului Viorel Cibotaru. În rezultat, la Congresul VIII extraordinar, în documentele de program ale partidului a fost inclusă stipularea că “PLDM sprijină aspirațiile unei anumite părți a societății privind unirea Moldovei cu România”.

Deoarece programul Partidului liberal-democrat din a. 2018 încă nu prevedea cursul clar definitivat spre unirea Moldovei cu România, era vorba doar despre “ sprijinirea aspirațiilor unei anumite părți a societății”, comentatorii politici au numit această derivă a liberal-democraților “radicalizare moderată”, iar însuși PLDM – partid “layt-unionist”.

Și iată că după cinci ani de “unionism - layt”, PLDM a trecut la versiunea ”khevi -unionismului” .

“Adevăratul proiect de țară trebuie să devină reunirea celor două state românești, așa cum prevede Declarația de Independență. Este unica cale pe care trebuie să mergem. Persistența în păstrarea independenței va deveni o povară, pe care o vor duce oamenii. Unica garanție a vieții normale este unirea cu România ”, - a declarat la congres fostul prim-ministru Vladimir Filat, reales în funcția de președinte al partidului.

Concomitent, PLDM a anunțat fuziunea sa cu Partidul Unității naționale (PUN) – o formațiune politică cu o anamneză destul de interesantă.

Partidul unității naționale a fost creat de Anatol Șalaru, ex-ministru al apărării, sub egida ex-președintelui român Traian Băsescu , în baza partidului unionist “Dreapta” al fostei liberale Ana Guțu. Inițial, PUN-ul lui Băsescu - Șalaru avea un plan grandios: ex-președintele României obține cetățenia moldovenească, năvălește în politica moldovenească, unește în jurul său electoratul pro-român și partidele unioniste din Republica Moldova, și pe un cal alb intră în parlamentul RM, după care în Moldova se va forma ”masa critică” pentru unire. “Noi vom putea beneficia de sprijinul celui mai bun președinte al României, celui mai bin politician din România, celui mai iubit politician în Republica Moldova. Noi avem forțele necesare pentru a învinge în alegerile parlamentare și eu nu cred că e ceva imposibil ”, - susținea în noiembrie, 2016 unionistul Constantin Codreanu, deputat român și adept al lui Băsescu.

În iunie, 2017 Traian Băsescu a fost ales președinte de onoare al Partidului unității naționale, în speranța că după ce va învinge în litigiile judiciare și își va reîntoarce cetățenia moldovenească, fostul președinte român va deveni președintele titular al PUN. Dar Vladimir Plahotniuc, care conducea țara de facto, președintele Igor Dodon și instanțele judecătorești din RM au pus cruce pe aceste planuri. Principalii actori politici din Moldova nu aveau nevoie de Băsescu în politica moldovenească. La 7 noiembrie, 2018 Curtea supremă de justiție a pus punct dosarului privind cetățenia ex-președintelui României și a lăsat în vigoare decretul președintelui Dodon de retragere a cetățeniei moldovenești a lui Traian Băsescu .

Proiectul politic unionist denumit “Partidul unității naționale” s-a răsuflat înainte de a se dezvolta cu adevărat. După Șalaru, președinte PUN devine istoricul și pugilistul Octavian Țîcu, iar recent lider al partidului a devenit ex-deputatul PLDM Alexandru Cimbriciuc, care a și negociat fuziunea PUN cu PLDM a fostului (acum actualului) șef de partid Vladimir Filat.

Analistul politic Corneliu Ciurea explică “deriva unionistă” a PLDM prin faptul, că în prezent partidul lui Vladimir Filat este în căutarea unei nișe politice.

“ Cred, că dl Filat are anumite relații la București, unde i s-a sugerat că ar fi bine să meargă pe această cale. Însă PLDM este, mai degrabă, partidul unionismului ”de conjunctură”, nu al unioniștilor ”convinși”. Probabil, în fața lui a fost pusă sarcina promovării unui partid pur unionist, deoarece în ultimul timp, din cauza influenței PAS, în Moldova formațiunile de orientare unionistă nu se prea pot manifesta. Și ca variantă, cred, Bucureștiul împreună cu dl Filat au decis să încerce varianta PLDM pentru a obține în parlamentul RM un partid unionist ”pur-sînge” , deși cu o deviere ”conjuncturală”. Nu știu dacă va fi examinată varianta unirii partidelor unioniste sub aripa PLDM, ar fi destul de complicat acest lucru. Mai degrabă, PLDM va încerca să ajungă în parlament de sine stătător, sau va atrage de partea sa alți politicieni fără a-și schimba firma ”, - crede Corneliu Ciurea.

Dar ce șanse are Vladimir Filat și Partidul liberal-democrat să revină în politica mare? Anterior, doar Partidului democrat i-a reușit a doua renaștere. Și asta doar pentru că la vremea sa Vladimir Plahotniuc a injectat în PDM bani foarte mari, folosindu-l ca instrument pentru ”legalizarea” sa în politică, și a reușit să ”rupă” de la Voronin politicianul nr.2 ca popularitate la acel moment - pe Marian Lupu.

“Desigur, este complicat să uimești electoratul încă odată, deși la începutul anilor 2000 politicianul Vladimir Filata a depășit deja o cădere politică semnificativă, însă în anii 2007-2008 a revenit în politică și a ajuns la putere. Acum însă îi va fi mult mai dificil să o facă ”, - crede Corneliu Ciurea. – “ Dar în afară de minusurile cunoscute tuturor, Vladimir Filat are și anumite plusuri. Experiența de management, experiența administrării – el a fost nu cel mai prost administrator în Moldova și nu cel mai prost conducător al unui partid politic ”.

Așa că, în opinia expertului, după încă o ”resetare” PLDM are anumite șanse, dar “cu unele aranjamente”: “Ar fi căderea ratingului PAS, acțiunile suficient de energice și convingătoare ale lui însuși Vladimir Filat ca lider de partid, plus – în afară de Filat în PLDM trebuie să apară și alte persoane politice importante, care să poată convinge electoratul de dreapta ”.

Fostul prim-ministru privește cu optimism capacitatea PLDM de a reveni în politica mare. “ Știu exact ce va urma după acest congres. Știu exact ce vom face, dar o vom face foarte energic și, vă asigur , foarte productiv, dat fiind că am demonstrat că putem face lucruri în Republica Moldova ”, - a spus Vladimir Filat la Congresul X al partidului său

Noul-vechiul lider al PLDM a și declarat, că pentru început partidul liberal-democrat este orientat spre alegerile generale locale din această toamnă, și crede că partidul își poate începe cu succes ciclul politic cu alegerile în organele de autoadministrare locală, unde reprezentanții PLDM întotdeauna au arătat rezultate bune. După care să continue în alegerile parlamentare.

Xenia Florea

5
1
0
2
58

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?