X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

A devenit Kulminski o victimă a înțelegerii între Chișinău și Gazprom?

7 noi. 2021,, 11:00 (reactualizat 7 noi. 2021,, 23:27)   Analitică
10796 17

Viceprim-ministrul Republicii Moldova pentru Reintegrare a avut motive întemeiate să demisioneze.

După ce a devenit cunoscut faptul că Vlad Kulminski pleacă din funcție din cauza unor circumstanțe personale, au apărut primele comentarii ale experților în legătură cu această demisie.

Una dintre opinii este că Kulminski nu s-a încadrat în echipa Nataliei Gavrilița. Iar fostul vicepremier pentru Reintegrare, Olga Cebotari, a făcut o declarație dură: Vlad Kulminski a distrus tot ce s-a construit înaintea lui.

"Cred că Domnul Kulminski și-a învățat lecția și a înțeles că funcția de viceprim-ministru necesită responsabilitate și curaj, ceea ce nu s-a observat în perioada în care el a ocupat această funcție...".

Potrivit dnei Cebotari, în cele aproape trei luni în care Kulminski a fost viceprim-ministru pentru Reintegrare, în procesul de negocieri au fost obținute "zero rezultate", există o stagnare totală în activitatea grupurilor de lucru. Iar eșecul în runda de negocieri de la Stockholm în formatul "5+2", pentru organizarea căreia s-au depus eforturi internaționale serioase, "a lăsat un gust amar și o echipă descurajată a Biroului pentru Reintegrare".


"Mă doare că tot ceea ce am reușit să construim a fost distrus", a declarat fostul vicepremier.

Și totuși, înainte de Vlad Kulminski au fost reintegratori care nu s-au întîlnit cu reprezentanții din Transnistria ani de zile, au avut loc incidente grave, dar viceprim-miniștrii nu au demisionat de bunăvoie, dar a continuat să-și ocupe funcțiile.

Lăsînd la o parte posibilitatea existenței unor "circumstanțe personale", este imposibil să nu menționăm motivele obiective ale demisiei lui Kulminski.

Primul punct important este că se apropie o sută de zile de la aprobarea guvernului Nataliei Gavrilița. Și această dată este întîmpinată cu o creștere bruscă a prețului la gaze, o catastrofă în lupta împotriva coronavirusului, o creștere a prețurilor în toate sectoarele economiei, în general – cu un eșec. În loc de "vremuri bune", oamenii din Moldova se cufundă în sărăcie. Am văzut numirea rudelor șefului statului în funcții calde, precum și a oamenilor care l-au slujit fidel pe oligarhul Vlad Plahotniuc. Guvernul Nataliei Gavrilița a fost deja numit cel mai rău din istoria Moldovei independente. S-a ajuns la aceea că președintele caută oameni noi în organele de conducere pe rețelele de socializare.

Orice persoană înțeleaptă în astfel de circumstanțe, atunci cînd este clar că "corabia" se scufundă, va dori să părăsească nava și să se salveze. Probabil, Vlad Kulminski a conștientizat acest lucru.

Al doilea indiciu este ziua în care vicepremierul și-a anunțat demisia. În această zi s-a aflat că acordul dintre concernul rus Gazprom și compania-fiică a acestuia SA Moldovagaz, semnat prin medierea viceprim-ministrului Moldovei, Andrei Spînu, prevede obligația de a achita volumul de gaze naturale furnizate Transnistriei. Și ANRE a aprobat cu o zi înainte acordul suplimentar corespunzător contractului.

Adică, a fost păstrată schema anterioară de furnizare a gazelor rusești în regiune și, în consecință, creșterea datoriilor, deoarece Transnistria nu are mijloace financiare pentru a achitarea pentru întregul volum de gaze naturale.

Se pare că această circumstanță a pus punct planurilor lui Vlad Kulminski de "reintegrare a Transnistriei".

Trebuie să amintim faptul că, după numirea sa, vicepremierul a fost foarte activ: a avut consultări la Ambasada SUA, s-a întîlnit cu Ambasadorul Ucrainei în țara noastră, Marko Shevchenko, cu șeful Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Moldova, Slawomir Pichor. Apoi au existat discuții telefonice cu Ucraina și o vizită oficială la Kiev, unde Viceprim-ministrul s-a întîlnit cu Viceprim-ministrul, Ministrul pentru Reintegrare a teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei, Alexei Reznikov, precum și cu Viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrarea Europeană și Euro-Atlantică, Olga Stefanishina. După aceea, după cum știm, a izbucnit blocada circulației transportului din Transnistriei. În pofida faptului că Chișinăul a respins ferm inițierea obstacolelor în calea circulației transportului din regiune, nu a existat nicio îndoială cu privire la coordonarea acțiunilor între Moldova și Ucraina.

Apoi a început rutina: negocieri între delegațiile de la Chișinău și Tiraspol. Dar toate s-a încheiat fără nici un rezultat. Diplomații suedezi și OSCE pregăteau o întîlnire a părților implicate în conflict la Stockholm în perioada 2-4 noiembrie a acestui an, dar în toiul discuțiilor cu Moscova privind problema gazelor, s-a aflat că Chișinăul refuză să negocieze în formatul "5+2".

Observatorii au remarcat, de asemenea, un incident straniu în timpul uneia dintre ultimele întîlniri ale reprezentanților politici ai Moldovei și Transnistriei. Pe neașteptate, Vlad Kulminski a legat subiectul negocierilor (problema transportului) cu livrările de gaze în regiune. Atunci, experții au început să vorbească despre încercarea Chișinăului de a folosi "harta transnistreană" în negocierile cu Moscova. Vicepremierul pentru Reintegrare, împreună cu colegul său Andrei Spînu, au zburat la Moscova și s-au întîlnit cu politicieni ruși și reprezentanții Gazpromului. După cum se știe, aceste discuții s-au încheiat fără nici un rezultat. Și dacă vicepremierul Andrei Spînu mai anunța presei unele detalii ale negocierilor, atunci Vlad Kulminski nu a spus absolut nimic.

Andrei Spînu a mers singur la ultima întîlnire decisivă. În acel moment se știa că, în paralel, discuții telefonice cu șeful adjunct al administrației președintelui Rusiei, Dmitri Kozak, poartă Președintele Republicii Moldova. Iar zilele trecute, vicepreședintele Parlamentului din partea PAS, Mihai Popșoi, a declarat că Maia Sandu a jucat un rol decisiv în negocierile cu Moscova privind gazele.

Se poate presupune că acordul cu Gazprom, care prevede fosta schemă de livrare a gazelor naturale către Transnistria (și, prin urmare, sprijinul material al regiunii) a îngropat toate planurile lui Vlad Kulminski (sau a celor care se află în spatele lui) în raport cu Transnistria. Uneori acest concept se numește "reintegrare forțată" și prevede retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria.

Atragem atenția asupra faptului că, după preluarea mandatului, Vlad Kulminski a promis și, potrivit poziției sale, este pur și simplu obligat să pregătească un nou concept sau program de interacțiune cu Tiraspolul. Și principiile pe care a fost construită noua viziune au fost publicate. Dar conceptul în sine nu a reușit să vadă lumina zilei, deoarece au apărut circumstanțe care puteau arunca în aer întreaga societate moldovenească – întreruperea furnizării de gaze către Moldova sau o parte a acesteia. Într-un cuvînt, evenimentele au început să se dezvolte după un scenariu complet diferit, nu așa cum a prevăzut vicepremierul în august, cînd Chișinăul, împreună cu Kievul, ar fi putut metodic "răsuci mîinile" Tiraspolului.

Desigur, în spatele scenei există multe alte detalii și circumstanțe importante, dar în general ar exista două motive serioase ale demisiei lui Vlad Kulminski.

1. A devenit o "victimă" a negocierilor cu Moscova.

2. Viceprim-ministrul a decis să părăsească "corabia" Guvernului Nataliei Gavrilița înainte ca aceasta să se scufunde.

Oamenii ambițioși nu își pot permite să devină o "jucărie" în mîinile cuiva și nu vor să se împace cu reputația de ratat. Dar se pare că cel mai rău lucru s-a întîmplat deja.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?