X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

UE dublează valoarea asistenței financiare pentru R. Moldova

30 mai. 2023,, 14:40   Politică
2936 2

Uniunea Europeană (UE) dublează valoarea asistenței financiare pentru R. Moldova, la 295 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de Consiliul UE.

Consiliul UE a decis marți, 30 mai, să dubleze valoarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova, pe care a convenit să o acorde cu un an în urmă.

Astfel, Consiliul UE a majorat suma cu 145 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că un total de 295 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Moldova.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, în aprilie 2022, a fost adoptată legislația, care permite UE să ajute financiar Moldova cu 150 de milioane de euro, transmite tv8.md.

Asistența macrofinanciară a UE are ca scop sprijinirea stabilizării economice și a agendei de reformă structurală a Republicii Moldova, completînd resursele puse la dispoziție în cadrul aranjamentului financiar al FMI.


„Moldova poate conta în continuare pe UE. Vom continua să sprijinim Moldova și financiar. Avînd în vedere circumstanțele actuale, este oportun să dublăm fondurile pe care le punem la dispoziție Moldovei”, susține ministra de finanțe al Suediei, Elisabeth Svantesson.

Din suma maximă de 295 de milioane de euro, UE va oferi pînă la 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și pînă la 75 de milioane de euro sub formă de granturi.

Prezenta decizie va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

4
0
0
2
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?