Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

A început ședința de judecată pe dosarul Dodon

31 oct. 2022,, 11:45   Politică
3241 0

În dimineața zilei de 31 octombrie, Curtea Supremă de Justiție a început cea de-a treia ședință preliminară în dosarul Dodon, în care fostul președinte este acuzat de corupție pasivă. Avocații săi încearcă să obțină o schimbare a judecătorilor.

La începutul ședinței, președintele completului de judecată, Vladimir Timofti, a spus că dimineața completul de judecată a primit o cerere din partea avocaților lui Dodon. Ei au cerut repartizarea cazului unor alți judecători. Ei doresc ca colegiul, care acum analizează cazul, să nu participe la redistribuirea cazului. În plus, avocații au propus acordarea unui termen de șapte zile procurorilor pentru a pregăti o poziție pe această temă.

Procurorii au obiectat, menționînd că avocații foloseau argumente la care s-au referit deja în alte ședințe. Ei au remarcat că ar putea vorbi imediat fără a amîna cazul timp de șapte zile.

Avocatul lui Dodon, Ion Vîzdoagă, a obiectat ca cererea să fie distribuită unui alt colegiu CSJ, care va decide unde va distribui cauza. El a subliniat că „nu există niciun motiv în această etapă” pentru ca acesta să prezinte argumente. Un alt avocat al fostului președinte, Petru Bălan, a remarcat că acest lucru trebuie făcut pentru a „elimina nelegiuirea” care s-a comis la formarea colegiului.

Judecătorii au respins cererea ca neîntemeiată. Aceștia au oferit cuvînt procurorului din dosar, Petru Iarmaliuc. Totuși, avocații i-au acuzat pe judecători că „acordă prioritate acuzării” și au cerut recuzarea întregului complet.


Şedinţa de judecată a fost amînată. Cererea avocaților lui Dodon urmează să fie distribuită unui alt complet de judecată, care le va asculta argumentele. Procurorul Iarmaliuc a cerut să fie consemnat în protocol că aceasta este deja a patra cerere de recuzare. El i-a acuzat pe avocați de tărăgănarea examinării cazului.

Ieșit la susținătorii săi care s-au adunat în fața judecătoriei, Dodon a spus că, în opinia sa, judecătorii „sînt sub presiune politică”. El a explicat că judecătorii candidează pentru funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și pentru aceasta sînt supuși unei verificări pre-vetting.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?