X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

Doar o treime dintre cetățeni sînt satisfăcuți de activitatea instanțelor de judecată din Moldova

29 ian. 2013,, 17:09   Societate
3256 1
Foto: noi.md
În linii mari, populaţia Republicii Moldova este satisfăcută de activitatea instanţelor de judecată naţionale, deşi doar o treime dintre participanţii la sondajul de opinie "Rezultatele studiului în domeniul satisfacţiei justiţiabililor de sistemul judecătoresc din R.Moldova ".

Conducătoarea Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan, a relatat, marţi, într-o conferinţă de presă la Agenţia "INFOTAG", că sondajul a avut loc în perioada 1 februarie 2012 - 21 ianuarie 2013, pe un eşantion de 1000 de respondenţi - avocaţi, procurori, reclamanţi şi pârâţi, cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chişinău. Proiectul a avut ca scop asanarea radicală a sistemului judecătoresc al republicii.

Mariana Kalughina, coordonatoare de proiect, a precizat că respondenţii au fost chestionaţi în 603 judecătorii din ţară, inclusiv la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) şi Curtea de Apel Chişinău (CA), prin trei metode: interviu personal, răspunsuri scrise, aprecieri obţinute prin site-ul proiectului.

Sondajul a avut la bază 10 criterii, inclusiv: "Judecătoriile locale - infrastructura, asigurarea cu tehnică de birou, comodităţi ", "Şedinţele de judecată: pregătiri, mod de desfăşurare", "Calitatea activităţii judecătorilor", "Activitatea grefierilor".

O treime dintre respondenţi s-au arătat mulţumiţi de activitatea instanţelor de judecată din Chişinău, dar majoritatea respondenţilor au relevat starea deplorabilă a încăperilor din instanţele din capitale, lipsa de scaune, de mese, de camere de toaletă îngrijite.

"Dacă în cazul judecătoriilor din capitală nu este vorba despre înregistrarea audiovizuală a şedinţelor, nici de posibilitatea de obţinere a mărturiilor la distanţă, ce să mai vorbim de judecătoriile din raioane? În raioane, majoritatea edificiilor judecătoriilor sunt într-o stare dezastruoasă. Un judecător, pentru a executa în por profesionist actul justiţiei are nevoie de birou personal. Dar în raioane o situaţie obişnuită este 5-7 metri la un judecător, totodată, în birou stau câte doi-trei", a subliniat Bostan.

66% dintre cei intervievaţi au spus că dosarele au fost judecate nu în sala de şedinţe, precum presupune legea, ci în birourile judecătorilor.

Între aspectele pozitive se numără acela că, practic, în toate instanţele - până la 80% - există ordinea de zi a şedinţelor.

Circa 30% dintre respondenţi sunt mulţumiţi şi de calitatea actului justiţiei, efectuat de judecători, 46% sunt satisfăcuţi de modul în care judecătorii îi tratează pe participanţii la proces. 57% dintre respondenţi au remarcat faptul că judecătorii sunt mai bine pregătiţi pentru şedinţele de judecată, studiază temeinic materialele dosarelor.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?