X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Strategia Națională de Apărare, adoptată în pofida criticilor (Doc)

19 iul. 2018,, 16:11   Politică
3966 1

Majoritatea parlamentară a votat astăzi Strategia Națională de Apărare pentru anii 2018-2021 și planul de acțiuni pentru implementarea acesteia, notează Noi.md.

Strategia a fost criticată de socialiști și comuniști, care au afirmat că documentul a fost adoptat cu încălcarea prevederilor Legii cu privire la apărarea națională, precum și că este îndreptate împotriva Rusiei.

„Acest proiect nu corespunde scopurilor propuse, este rupt de realitate și lipsit de substanță. Este o nouă declarație de loialitate a majorității parlamentare față de stăpînii lor occidentali, precum și o manifestare a politicii antiruse”, a declarat deputatul PSRM Ghenadie Mitriuc.

Potrivit deputatul PDM, Marian Lupu, punctul principal al Strategiei îl constituie statutul de neutralitate al Republicii Moldova. „De aici pleacă ceastă strategie și măsurile care sînt fixate în ea vor duce doar la fortificare acestui statut, care este unul cheie pentru țara noastră”, a argumentat Lupu.

La rîndul său, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a propus ca în document să fie introdusă noțiunea de demilitarizare. „Dacă reieșim din statutul de neutralitate, trebuie să mergem mai departe, la demilitarizarea țării. În așa condiții se poate hotărî mul mai simplu și mai rapid problema transnistreană. Demilitarizare trebuie să aibă loc pe un mal al Nistrului și pe altul, dar nu să jucăm jocul cuiva, să îmbrăcăm haine NATO, să primim armament de lei, noi știm cu ce scop asta se face”, a reacționat Voronin.


Potrivit ministrului Apărării, Eugen Sturza, strategia prevede modernizarea etapizată a forțelor armate, cu finanțarea atît din bugetul de stat, cît și prin intermediul programelor comune dezvoltate cu partenerii externi. Documentul mai prevede creștere a graduală a alocărilor bugetare pînă la atingere unui nivel echivalent mediei europene în domeniul apărării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?