Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ce este demografia și cine este responsabil de ea în Moldova

21 dec. 2016,, 13:47   Societate
5952 0

Demografia este o știință care, prin metode cantitative, studiază fenomene și procese ce vizează dinamica populației umane, repartiția geografică, structura, densitatea și compoziția ei pe grupe de vîrstă, de sex etc., precum și modul în care o populație se modifică în timp în urma nașterilor, deceselor, migrației și îmbătrînirii.

Obținerea unor date demografice de încredere este dificilă, chiar și prin recensăminte.

Între timp, deja de ani de zile, statistica susține că în Moldova mai trăiesc 3,6 milioane de locuitori, dintre care oficial în cîmpul muncii sînt ocupați doar 0,72 milioane. Iar 1/3 dintre aceștia sînt pensionari.

Potrivit datelor misiunilor diplomatice, peste hotare se află cca 1 milion de moldoveni. Pe cînd, la alegerile recente doar 1/10 din totalul moldovenilor care muncesc în străinătate au participat la vot.

De ce în evidența populației se atestă o asemenea dezordine? În primul rînd din cauză că de chestiunile demografiei, conform Legii cu privire la Guvern, nu este responsabil NIMENI!

Însă, în conformitate cu regulamentul său, Ministerul Muncii este totuși responsabil de domeniul demografic. Și în regulament este scris că în domeniul demografiei urmează să:

elaboreze şi promoveze proiecte de acte normative privind dezvoltarea demografică;

monitorizeze impactul politicilor de stat asupra situaţiei sociale prin prisma proceselor demografice;

evalueze schimbările componentelor de structură ale populaţiei, să monitorizeze indicatorii demografici şi să determine nivelul riscurilor demografice;

asigure mecanismele de cooperare intersectorială la elaborarea politicilor demografice;

dezvolte instrumentele metodologice pentru implementarea politicilor demografice la nivel naţional şi regional;

coordoneze activităţile de organizare şi informare a Comisiei naţionale pentru populaţie şi dezvoltare, raportare curentă şi periodică cu privire la domeniul demografic.

Posibil că, în acest sens, în structura Ministerului Muncii există o direcție pentru politici migraționale și demografice. Dar de facto atribuțiile sînt dispersate, căci de problematica migrațională se ocupă (trebuie să se ocupe) Ministerul Afacerilor Interne cu Biroul Migrație și Azil. Azi nu există adoptat, în sensul normativ al cuvîntului, un document cu denumirea de politică demografică, cu un concept și o strategie bine structurate și un plan de măsuri concret.

Ceea ce se încearcă să se facă prin rarele recensăminte este floare la ureche, acest fapt nu este o abordare a problemei în sensul larg al noțiunii de demografie.

Rezultatele ultimului recensămînt din Moldova, care a avut loc în 2014, pînă în prezent remîn necunoscute. Conform legii, rezultatele finale urmau a fi publicate pînă în iunie 2016. Guvernul intenționează să modifice legea și să propună un termen nedeterminat – pe care Guvernul îl va adopta la propunerea Comisiei naționale pentru recensămînt.

Ne plîngem că unui contribuabil îi revin 5 pensionari. E greu să-ți imaginezi cum un lucrător poate să-i întrețină pe cinci. O asemenea familie se numește numerică, este vulnerabilă și necesită ajutorul statului. Deci toți noi ne aflăm la marginea prăpastiei. Va fi și mai greu.

Demult este timpul să se stabilească cine este totuși responsabil de o politică demografică în țară. Trebuie elaborat acest document foarte important și să se meargă spre realizarea lui. Altfel, nicio reformă a sistemului de pensionare, nicio politică bugetar-fiscală nu vor avea izbîndă. Încetul cu încetul vom degrada și vom muri de foame, ca niște cîini sub gard. Noi, cei în vîrsă, încă mai rezistăm, dar ce vor face copiii și nepoții noștri? E foarte probabil că ne vor blestema. Și pe bună dreptate.

De problema integrală a demografiei ar trebui să se ocupe Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Sau chiar o structură separată. Dar dacă ministerul respectiv va fi comasat cu Ministerul Sănătății, așa cum se vehiculează, va fi o catastrofă. Un asemenea monstru după atribuții, va fi un mare impotent în exercițiu. Și nu va mai fi în stare să se ocupe și de problematica stringentă a demografiei. Deci, e foarte posibil că problema importantă a demografiei așa și va rămîne doar pe hîrtie, în regulamentul Ministerului Muncii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?