X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Producția de lapte în Moldova a scăzut

22 apr. 12:45   Societate
1938 0

Producția de lapte în Moldova a scăzut cu 3,4% în 2023.

Tot mai puțini oameni țin vaci în gospodării, din cauza că nu au pășune, nutrețurile sîntscumpe, iar prețurile oferite de punctele de colectare sîntmici. Subvenții de la stat per litru de lapte primesc doar fermele.

Datele Biroului Național de Statistică arată că, anul trecut, producția de lapte în întreprinderile agricole a crescut cu 15,1%. Pe de altă parte, în gospodăriile casnice, de unde vine cea mai mare cantitate, a scăzut cu 6,4%. În consecință, întreaga producție s-a redus cu 3,4%. transmite Noi.md cu referire la moldova.europalibera.org.

Țăranii care țin vaci nu primesc, însă, niciun fel de subvenții. Dimpotrivă, statul a plafonat numărul de animale care pot fi crescute într-o gospodărie: nu mai mult de cinci bovine mature.

„Noi nu putem subvenționa sectorul casnic pentru că acest sector nu-și poate asuma niște responsabilități. De exemplu, fermierul este obligat să nu înstrăineze animalul cel puțin 6 luni după ce primește plata. La o persoană fizică, nu putem verifica dacă a vîndut animalul sau nu și cît lapte are”, a explicat Europei Libere șeful direcției politici în sectorul zootehnic de la Ministerul Agriculturii, Valentin Roșca.


Medicul veterinar, Vasile Lisnic, din raionul Rezina, povestește că în satul lui natal, Peciște, pe vremuri erau cinci cirezi de vaci, iar astăzi nu mai este niciuna.

„Vaci au mai rămas, dar nu e chip de adunat o cireadă. Bătrînii nu pot avea grijă de animale, iar tinerii nu mai vor. Laptele de la ferme este subvenționat de stat cu 3 lei pentru un litru, dar omul simplu nu primește nimic. Din contra, dă laptele la punctele de colectare ieftin, cu 6 lei litrul”, a spus Europei Libere Vasile Lisnic.Veterinarul Vasile Lisnic deservește toate cele 40 de sate din raionul Rezina.

Odată cu scăderea șeptelului de bovine, numărul centrelor de colectare a laptelui din sate s-a redus cu peste 35% în ultimii 4 ani. Potrivit datelor oferite Europei Libere de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în anul 2021 erau 700 de astfel de centre, iar în 2024 au rămas 448.

Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, R. Moldova consumă anual peste 500.000 de tone de lapte. Fermele au produs anul trecut 43.300 de tone (8% din consum), iar gospodăriile casnice – 218.000 de tone (peste 40% din consum).

În aceste condiții, mai mult de jumătate din laptele de piață este importat din Polonia, România și Ucraina.

0
0
1
5
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?