Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Ian Lisnevschi despre recensămînt: "Ce garanție avem, că de data aceasta legea nu va fi încălcată?

24 apr. 06:30   Societate
3174 0

Autoritățile Moldovei ar trebui să garanteze siguranța datelor personale ale cetățenilor cu privire la rezultatele recensămîntului general și să împiedice ca acestea să ajungă la persoane terțe, inclusiv la partidele politice.

O astfel de opinie a exprimat politologul și sociologul Ian Lisnevschi în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md

El a menționat că deținerea de către persoane terțe a bazei de date extinse cu date personale ale cetățenilor, bazate pe rezultatele recensămîntului, este foarte periculoasă. Printre altele, astfel de date sînt adesea folosite în campaniile electorale pentru programarea neurolingvistică.

Politologul și sociologul a amintit despre scandalul dintre Facebook și Cambridge Analytica, cînd baza de date a utilizatorilor de la Facebook a fost "scursă" în scopuri electorale, iar apoi au acuzat că Trump a cîștigat alegerile doar datorită acestor date. Aceste date sînt foarte importante pentru că pot fi folosite pentru a face un profil psihologic al electoratului într-o zonă sau alta.

Aceleași date cu caracter personal, care au fost "scurse", au fost folosite în pregătirea campaniei pentru referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE. De asemenea, există acuzații că aceste date au influențat la nivel european, în statele dezvoltate, au influențat opiniile oamenilor.


"Imaginați-vă acum, dacă această bază de date ajunge în mîini mai puțin bune, care ar putea să o folosească într-o campanie electorală. Nu spun că așa este. Statul spune că din punct de vedere legal acest lucru nu se poate întîmpla pentru că există o lege care spune că aceste baze de date nu ajung la persoane terțe. Este bine atunci cînd este respectată legea. Și aș avea încredere în guvernul care respectă legea, dar în unele cazuri el o încalcă", a declarat Ian Lisnevschi.

El a atras atenția asupra faptului că legea prevede că reprezentanții autorităților nu au dreptul de a participa la campania electorală, dar la campania electorală locală ei au participat. Legea stipulează că modificarea Constituției se face cu două treimi din voturile deputaților, dar în practică Constituția a fost modificată cu ajutorul Curții Constituționale cu o majoritate simplă.

"Acum o întrebare: unde este garanția că legea nu va fi încălcată de data aceasta? În acest caz guvernul poate să limiteze aceste riscuri, să vină și să spună că în cazul în care aceste baze de date ajung în mîinile sau în sediul unui anumit partid politic sau al unui candidat la alegerile prezidențiale, acesta va fi înlăturat și nu contează cine este acel candidat. Și dacă se va dovedi că întîmplător sau cumva pe altă cale aceste date au ajuns la sediul PAS, Maia Sandu se va retrage din cursa electorală. Dacă ni s-ar oferi o astfel de garanție, nu ar mai fi întrebări", a subliniat politologul și sociologul.
De asemenea, el a subliniat riscurile criminale foarte mari, menționînd că Moldova în ansamblu și Chișinăul au ajuns în topul celor mai criminale țări și orașe din Europa.

"Și acum întrebarea: cît de mare încredere avem noi în persoana care vine și ne întreabă. Pentru că, majoritatea tinerilor sînt înregistrați undeva în sat, împreună cu părinții lor în vîrstă, dar de fapt locuiesc în Chișinău. Doar că nu și-au schimbat locul de reședință și petrec mai mult timp aici. Există riscul ca vreo grupare criminală să afle că în satul X majoritatea oamenilor sînt bătrîni, singuri și fără protecție. Pentru că, potrivit reședinței, acolo trăiește și fiul și încă cineva. Dar apoi se dovedește că acolo trăiește doar o singură bătrînă. Există riscul ca în acea localitate să crească criminalitatea. Există acest risc", a declarat Ian Lisnevschi.

În opinia sa, avem nevoie de garanții serioase că aceste date nu vor ajunge în mîini greșite. Iar o astfel de soluție ar putea fi achitarea unei amenzi uriașe în cazul în care operatorul va încălca contractul de confidențialitate și datele colectate de acesta cor ajunge în mîinile unor persoane terțe.

"De exemplu, ei ar putea plăti în astfel de cazuri un fel de compensație, de exemplu în valoare de o jumătate de milion de lei. De ce nu? Dacă există astfel de garanții că 100% din aceste date nu ajung în mîini străine, iar statul poate garanta, dacă nu îi este frică, dacă este cinstit. Statul ar trebui să ofere garanții, ar trebui să existe un contract, pentru că în prezent legea de multe ori nu este respectată", a spus politologul și sociologul.

37
1
0
4
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?