Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Experți: Recensămîntul va oferi o imagine clară despre situația reală din țară

30 apr. 07:15   Societate
2443 0

Datele colectate în perioada Recensămîntului vor fi folosite pentru elaborarea diverselor analize și prognoze economice, privind situația financiară a populației, susțin unii experți, care au participat la o masa rotundă unde s-a discutat despre utilitatea acestui exercițiu statistic.

Totodată, informațiile obținute vor servi drept bază pentru viitoarele politici investiționale ale autorităților locale.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că un astfel de exercițiu statistic, cum este Recensămîntul, va oferi o imagine clară despre situația reală din țară. Potrivit acestuia, moldovenii au investit masiv în ultimii ani în domeniul imobiliar, iar datele furnizate de cetățeni vor oferi un tablou complet al stării de lucruri din domeniu.

„Pornești de la o anumită ipoteză, iar datele Recensămîntului te ajută să confirmi sau să-ți infirmi anumite lucruri. Atunci cînd faci anumite analize, deseori, aceasta te ajută. Deja de vreo doi ani, calculez avuția națiunii sau toată averea pe care o au cetățenii noștri, concentrată în diferite tipuri”.

Datele despre locuințe se referă la dotarea lor cu principalele comodități, cum ar fi suprafața, sistemul de încălzire și altele. Expertul Adrian Lupușor consideră că astfel se va cunoaște în ce condiții trăiesc oamenii și în ce sectoare autoritățile pot investi pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale cetățenilor.


„Apare întrebarea logică Care este starea fondului locativ și, de fapt, de cîți bani avem nevoie să facem locuințele mai eficiente din punct de vedere energetic. De aceea, Recensămîntul include întrebări foarte importante despre anul construcției, acoperiș, starea acoperișului, starea clădirii, pentru ca statul să-și planifice mai eficient resursele și să aloce mai țintit în proiecte de eficiență energetică. În general, dacă ne vom ancora doar în registrele administrative, vom avea statistici cu erori”.

Pe de altă parte, reprezentantul Coaliției Vocea Romilor, Ion Duminica, este de părerea că numeroasele falsuri despre Recensămînt, sînt distribuite intenționat pentru a nu cunoaște situația reală din țară.

„Recensămîntul este atacat anume din considerentul că este potențial economic pentru țară și se atacă în spațiul public. Sugerez Biroului Național de Statistică să fie mai prezent în spațiul public. Timp mai este, încă două luni”.

Recensămîntul nu este un exercițiu statistic doar al Biroului Național de Statistică, fiind organizat în parteneriat cu alte instituții, a argumentat directorul BNS, Oleg Cara. Potrivit acestuia, datele vor fi utilizate în beneficiul întregii societăți.

Amintim că Recensămîntul va dura pînă pe 7 iulie, iar rezultatele vor fi prezentate peste 18 luni, în decembrie 2025.

2
1
0
1
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?