X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4011

Alegerile în Moldova: O șansă pentru doi și amenințarea cu maidan

28 oct. 2020,, 14:20   Politică
5310 3

Dacă vor fi viitoarele alegeri prezidențiale un punct de plecare pentru ieșirea Moldovei din continua criză politică și economică, va arăta următoarele săptămîni, și multe aici va depinde nu doar de partenerii externi, dar și de capacitatea fiecărei părți de a-și proteja rezultatul în alegeri.

Despre acest lucru a scris corespondentul TASS la Chișinău și șeful reprezentanței sale în Moldova, Valerii Demidețki în materialul său, în care el a vorbit detaliat despre viitoarele alegeri, geopolitica electorală și, printre altele, a apreciat probabilitatea organizării în țară a unei noi revoluții colorate.

Campania electorală care ia sfîrșit s-a desfășurat sub semnul confruntării geopolitice deja tradiționale pentru Moldova. Aceasta nu a fost posibil de evitat, în pofida faptului că Dodon, care beneficiază de susținerea celui mai mare partid din Republica Moldova Partidul Socialiștilor, candidează în calitate de candidat independent și pledează pentru o cooperare echilibrată atît cu Estul, cît și cu Vestul.

"Vrem să fim prieteni nu doar cu UE, cu care guvernul a semnat în 2014 un acord de asociere, dar și cu Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), cu Rusia, relațiile cu care s-au răcit vizibil în perioada guvernare a coaliției partidelor proeuropene", a explicat președintele, într-o discuție cu corespondentul TASS. Potrivit lui, el a decizis să meargă pentru un al doilea mandat, pentru a aduce schimbări în economie, în sfera socială, pentru a nu permite revenirea regimului oligarhului Vladimir Plahotniuc dat jos anul trecut, pentru a consolida neutralitatea scrisă în constituție, pacea interetnică și pentru a reîntregi țara, rezolvînd problema transnistreană.

"Sandu se teme să piardă în fața lui Dodon, care, potrivit sondajelor, are șanse mai mari. Iar declarația ei despre falsificări este o provocare prin care opinia publică este pregătită intens pentru proteste. Observăm o situație similară la vecini-dacă învinge un candidat nepotrivit pentru Occident, opoziția folosește imediat acuzațiile de falsificare", consideră politologul moldovean Cornel Ciurea. Potrivit lui, pentru aceasta sînt utilizate mijloacele standard: rețelele sociale, mass-media finanțate din străinătate și organizațiile neguvernamentale (ONG).


Lista celor care o ajută la alegeri pe Sandu a fost publicată recent în cartea sa de către deputatul moldovean Bogdan Țîrdea. Potrivit acestuia, fundația "Soros-Moldova", Fondul Național pentru Democrație din SUA, Departamentul pentru relații cu diaspora din România și alte organizații occidentale "folosesc rețeaua de ONG-urilor creată în țară de aceștia, ca instrument de management extern, de captare a minților, de cucerire neînarmată de tip hibrid. La noi ei distrug orice politician care încearcă să lupte pentru dreptate, pentru credință ortodoxă, pentru familia tradițională, pentru prietenie cu Rusia", a menționat deputatul.

Scenariul unui maidan este periculos pentru Moldova, opinii cetățenilor căreia, după cum reiese din sondaje, se împart în simpatii între UE și UEE aproximativ în mod egal. Totodată, marea majoritate a locuitorilor republicii pledează pentru relații de prietenie cu Rusia și este împotriva aderării țării la NATO.

Dodon este convins că guvernarea are suficiente resurse pentru a nu admite un maidanul, dar a atras atenția că protestele cu care amenință Sandu ar putea fi folosite de susținătorii lui Plahotniuc. "El vrea să destabilizeze situația din țară. Tulburările din țară îl vor ajuta să evite răspunderea în fața legii", a explicat președintele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?