Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Conceptul de reformare a Procuraturii Generale a fost supus dezbaterilor publice

21 noi. 2013,, 09:58   Societate
3438 0
Foto: noi.md
Conceptul de reformare a Procuraturii Generale a fost supus miercuri dezbaterilor publice, la eveniment participînd atît deputaţi, miniştri şi reprezentanţi ai grupului de lucru care au elaborat documentul, cît şi reprezentanţi ai societăţii civile, experţi naţionali şi internaţionali.

Potrivit Agenţiei "Infotag", ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat că reforma procuraturii face parte din reformarea sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, care are drept obiectiv reformarea procuraturii prin consolidarea profesionalismului şi independenţei acesteia. "Problema reformării procuraturii a fost abordată de mai mulţi ani. Faptul că această reformă nu a fost realizată ţine Moldova sub monitorizarea Consiliului Europei", a spus ministrul.

Efrim a mai menţionat că guvernul a prevăzut pentru anul 2014 alocarea suplimentară a 16 milioane de lei pentru reformarea instituţiei.

"Bugetul procuraturii va fi stabilit de către procurorul general, după consultarea Consiliului Superior al Procurorilor, apoi proiectul de buget va fi propus legislativului spre aprobare", a spus ministrul. Procurorul general Corneliu Gurin a declarat că reforma este o prioritate pentru instituţia pe care o conduce, precizînd că pentru realizarea cu succes a acesteia este nevoie de susţinere şi voinţă politică în acest sens.

"Necesitatea reformării şi modernizării PG este susţinută de către procurori, fiind discutată intens şi în societate. O dovadă în acest sens reprezintă, de asemenea, opiniile şi propunerile diferite care au parvenit din partea diverselor structuri", a spus Gurin.

Preşedintele parlamentului, Igor Corman, a afirmat că cel mai important este că s-a ajuns la un numitor comun în ceea ce ţine de conceptul de reformare al PG.

"Reforma este una foarte importantă şi cred că această idee a Ministerului Justiţiei şi a PG de a crea un grup de lucru care să elaboreze conceptul a fost o idee bună. Este foarte important ca atunci cînd vorbim de o reformă atît de complexă, să dăm dovadă de bună cooperare interinstituţională", a subliniat Corman.

Preşedintele grupului de lucru, directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a menţionat că documentul a fost elaborat fără implicarea politicului.

Conceptul de reformare a Procuraturii Generale prevede că procurorul general ar putea fi numit de şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. În acelaşi timp, în document se prevede lichidarea Procuraturii militare şi celei de transport.

Reformarea sistemului de justiţie şi a procuraturii se numără printre principalele condiţii impuse Republicii Moldova de către Uniunea Europeană şi Consiliul Europei. Pentru realizarea acestui deziderat UE a promis Republicii Moldova un ajutor în valoare de 60 de milioane de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?