Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Reducerea fenomenului salariilor în plic, în atenţia premierului

29 ian. 2017,, 16:00   Societate
4231 9

Subiectele reducerii economiei tenebre şi combaterii fenomenului salariilor în plic au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Pavel Filip cu reprezentanţii companiei PricewaterhouseCoopers (PwC), implementator al Fondului de Bună Guvernare, finanţat de Guvernul Marii Britanii.

Premierul a menţionat că amploarea acestui fenomen impune identificarea unor soluţii viabile pentru a convinge agenţii economici să activeze legal şi a îmbunătăţi nivelul de colectare a impozitelor în bugetul statului. În acest scop, în cadrul Consiliului Economic pe lîngă prim-ministru a fost creat un grup de lucru care a identificat mai multe constrîngeri şi a venit cu mai multe propuneri. În acest context, Pavel Filip s-a arătat interesat şi de rezultatele studiului de îmbunătățire a gradului de colectare fiscală prin implementarea măsurilor de reducere a economiei informale, efectuat de reprezentanţii companiei PwC, în cadrul activităţilor Fondului de Bună Guvernare al Marii Britanii, se menţionează într-un comunicat al Guvernului.

Experţii au vorbit despre experienţa autorităţilor fiscale din Romînia în acest domeniu, care au lansat o reformă similară în 2013 şi care s-a soldat cu rezultate foarte bune. Potrivit lor, reforma a conţinut nu doar măsuri restrictive, dar şi o serie de măsuri de relaxare fiscală. Urmare a implementării reformei, în pofida reducerii poverii fiscale, acumulările la bugetul de stat au crescut.

Prim-ministrul a subliniat importanţa unei sarcini fiscale echilibrate şi echitabile pentru a stimula agenţii economici să activeze în cîmpul legal.

În urma discuţiilor, a fost exprimat interesul pentru lansarea unui proiect asemănător cu cel din Romînia şi în Republica Moldova, elaborarea şi pilotarea acestuia preconizîndu-se a fi efectuată pe platforma Consiliului Economic pe lîngă prim-ministru.

În opinia premierului, în cadrul acestui proiect, focusul ar trebui plasat asupra cîtorva componente prioritare: identificarea unor soluţii eficiente pentru reducerea ocupării informale şi a salariilor în plic, reducerea achitărilor în numerar, liberalizarea fiscală, elaborarea metodologiei de estimare a impactului soluţiilor propuse.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?