Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Modul de repartizare a banilor din Fondul de subvenţionare îi nemulţumește pe fermieri

1 feb. 2013,, 10:00   Societate
3413 0
Foto: timpul.md
Fermierii mici şi mijlocii din R.Moldova sînt nemulţumiţi de modul de repartizare a banilor din Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2013.

Potrivit Agenţiei "Infotag", preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că regulamentul de repartizare a fondurilor, aprobat miercuri de Guvern, este unul discriminatoriu şi care nu contribuie la susţinerea fermierilor mici şi mijlocii.

"Am înaintat autorităţilor un aviz cu propunerile noastre vizavi de repartizarea mijloacelor, însă puţine propuneri au fost luate în consideraţie. Astfel, există toate şansele ca şi în acest an să se repete situaţia din ultimii doi ani, cînd din cei 400 mil. lei, 328 mil. lei au fost repartizaţi gospodăriilor corporative, şi doar 72 mil. lei - gospodăriilor ţărăneşti. Asta în situaţia în care 70% din toată producţia agricolă este produsă în gospodăriile ţărăneşti şi doar 30% - în gospodăriile corporative. Sloganul nostru este că "Ţăranii sărăciţi nu vor avea acces la subvenţii nici în 2013", a spus Cosarciuc.

El a precizat că fermierii propuseseră reducerea subvenţiilor pentru procurarea tehnici agricole de la 1 mil. lei la 300 mii de lei pentru un beneficiar. "Deşi această măsură ar introduce o anumită echitate, ea nu a fost acceptată de autorităţi. În general, prin acest regulament se discriminează fermierii mici şi mijlocii", a reiterat Cosarciuc.

Preşedintele federaţiei a spus că deşi autorităţile de mai mulţi ani susţin că agricultura este motorul economiei naţionale, acest lucru nu se simte. "În anii precedenţi, mai multe gospodării agricole au fost desfiinţate, iar oamenii nu au plecat în alte sectoare ale economiei, dar peste hotare. Concluzia este că politicile adoptate de autorităţi în domeniul agriculturii îi determină pe micii fermierii să se lase de agricultură şi să plece peste hotare", a conchis specialistul.

Fostul preşedinte al federaţiei, Vasile Mîrzenco, a subliniat că federaţia nu este împotriva întreprinderilor corporative mari, dar există sute de mii de gospodării mici care de asemenea trebuie susţinute pentru ca ulterior să se dezvolte şi să ia locul întreprinderilor mari. "Din păcate, abordarea noastră nu a fost acceptată de autorităţi. Noi vrem un dialog constructiv cu autorităţile, în urma căruia să fie susţinuţi şi producătorii mici. Acum situaţia este de aşa natură că producători mari pot primi subvenţii de 3-5 mil. lei, în timp ce un fermier mic nu poate primi nici 5 mii lei", a regretat Mîrzenco.

Potrivit Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Fondul de subvenţionare ar trebui să constituite cel puţin 1 mlrd. lei pentru ca fermierii să simtă susţinere de la stat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?