Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Cea mai scumpă mirodenie din lume a devenit și mai scumpă

30 dec. 2023,, 04:00   Business
4907 0

Pe piața mondială se resimte în prezent o penurie de șofran, în principal din cauza recoltei slabe din Iran, cel mai mare furnizor mondial al acestei mirodenii extrem de prețioase.

Șofranul, cunoscut pentru aroma sa excepțională, gustul distinct și culoarea intensă, este considerat cea mai scumpă mirodenie din lume, transmite gismeteo.ro

Procesul de recoltare este extrem de dificil, deoarece șofranul este extras din trei fire din centrul fiecărui stigmat al florii, și acest lucru se face doar manual. Pentru a obține aproximativ 0,5 kg de șofran, este necesar să se recolteze 75.000 de flori!

Un raport indică faptul că recolta de șofran din Iran în acest an se așteaptă să fie mai mică de jumătate față de recolta din 2022. Acest lucru este deosebit de important deoarece Iranul furnizează peste 90% din șofranul din lume, ceea ce amplifică îngrijorările privind disponibilitatea și prețul acestei mirodenii solicitate pe piețele internaționale.

Producătorii și comercianții explică lipsa de șofran prin schimbările condițiilor meteorologice și lipsa apei.


Mohtaba Payam-Asgari, șeful companiei Torbat-e Jam, specializată în recoltarea șofranului, a remarcat că temperaturile extrem de scăzute din ultima iarnă, împreună cu primăvara și vara extrem de uscate și călduroase, au avut un impact semnificativ asupra recoltei. Situația dificilă s-a înrăutățit odată cu uscarea completă a mii de puțuri folosite pentru irigare.

Experții avertizează că situația s-ar putea înrăutăți și mai mult din cauza schimbărilor climatice, care perturbă condițiile meteorologice tradiționale. Combinația acestor factori creează probleme serioase pentru producția de șofran și subliniază vulnerabilitatea acestei mirodenii prețioase la fluctuațiile mediului înconjurător.

Anul trecut, prețul șofranului s-a dublat, ajungînd la 1400 de dolari pe kilogram pe piața internă din Iran și la 1800 de dolari la nivel internațional, conform furnizorilor.

«Mulți dealeri chinezi au fost șocați de creșterea bruscă a prețurilor și au plecat. Dacă se întorc, vor trebui să plătească prețuri și mai mari, pentru că recolta este foarte mică, iar stocurile sînt goale», avertizează furnizorii.

0
0
1
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?