X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

La un an după ce au depus o sesizare, Curtea Constituțională a răspuns unui grup de deputați

16 mai. 13:45   Societate
2470 1

După mai bine de un an de la depunere, Curtea Constituțională (CC) a respins ca inadmisibilă o sesizare a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care nu erau de acord cu mai mult prevederi din Codul Electoral.

Printre normele contestate se numără cele ce se referă la discreția de a organiza secții de votare pentru alegătorii din stînga Nistrului, dar și la discreția de a tipări buletinele de vot într-o altă limbă decît în cea de stat.

Sesizarea a fost depusă pe 6 februarie 2023 de către deputații Grigore Novac și Vasile Bolea, ultimul, între timp, a părăsit Partidul Socialiștilor și a intrat în grupul parlamentarilor neafiliați. Semnatarii sesizării nu erau de acord cu prevederile electorale care îi acordă Comisiei Electorale Centrale puterea discreționară de a organiza sau de a nu organiza secții de vot pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților administrației publice centrale, notează Noi.md cu referire la IPN.

În acest sens, CC a observat că dreptul la vot al alegătorilor din stînga Nistrului pe teritoriul controlat de autoritățile din Republica Moldova nu este afectat în vreun fel, dată fiind posibilitatea lor efectivă de a se înscrie în listele electorale suplimentare ale biroului electoral al oricărei secții de votare de pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău.

Autorii ai mai contestat prevederile care stipulează că buletinele de vot se întocmesc în limba de stat și că, pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice, buletinele de vot se întocmesc și într-o altă limbă, la solicitarea organelor electorale din circumscripția respectivă. Ei precizau că legislatorul prevede, de fapt, tipărirea buletinelor exclusiv în limba de stat, și că acest fapt ar conduce la încălcarea prevederilor din Constituție.


Potrivit CC însă articolul Codul Electoral contestat nu afectează în vreun fel valorile protejate de Constituție.

Deputații au contestat și articolul care prevede că CEC poate solicita Agenției de Servicii Publice radierea din oficiu a partidelor politice în condițiile Legii privind partidele politice. Aceștia afirmau că, potrivit prevederilor constituționale, doar CC poate hotărî neconstituționalitatea unui partid.

„Curtea constată că această prevedere legală este o normă de trimitere și nu se poate susține că încalcă Constituția, decît dacă se demonstrează că norma la care trimite este neconstituțională. Autorii sesizării nu au demonstrat că norma la care trimite articolul 102 alin. (9) din Codul Electoral este neconstituțională”, se arată în decizie.

Curtea Constituțională a declarat sesizarea inadmisibilă. Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

5
2
0
2
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?