Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

De ce Omicron face ravagii între copii?

1 feb. 2022,, 08:30   Societate
2988 0

Tot mai mulți copii se infectează cu Omicron. Ieri autoritățile municipale au menționat că paturi pentru pacienții cei mici practic nu mai sînt în spitale, iar situația este alarmantă. Într-un articope de pe IPN, expertă internațională în sănătate publică a încercat să explice ce se întîmplă cu un copil atunci cînd se infectează cu Omicron.

Ce se întîmplă cu copiii în acest val cu Omicron?

Copiii mici nu poartă masca. Este foarte complicat să impui un copil mic să poarte masca. Acest factor este unul complicitar acum și ajută Omicronul să infecteze copiii mai ușor.

Principalul factor în infectarea masivă a copiilor în acest val pandemic este însă unul fiziologic

Toți cei care au crescut copii cunosc bine faptul că aceste căi respiratorii superioare la copii sînt extrem de vulnerabile la diverse infecții „respiratorii”. Diagnosticul de „infecție respiratorie virală acută” este prezent practic în majoritatea cartelelor medicale. Căile respiratorii superioare la copii încă nu sînt pregătite pentru o întîlnire cu un agent atît de patogen cum este Omicron. Cu cît este mai mic copilul, cu atît mai puțin el este protejat, deoarece fiziologic suprafețele mucoaselor încă nu sînt suficient de mature pentru așa o invazie externă.


Plus la asta, sistemul imun al unui copil tot încă nu este pregătit să confrunte o replicare așa de intensă a unui virus agresiv. Copiii cu sistemul imun compromis sînt cei mai vulnerabili în acest val. În consecință, avem mulți copii infectați, mulți copii spitalizați, multă îngrijorare în comunitate, multe întrebări care caută răspuns.

Această tulpină Omicron se înmulțește de 70 ori mai repede în nas și în faringe și tot așa de ușor se transmite la cei din jur, în clasă, în familie.

În consecință, în acest val pandemic cu Omicron, avem un tablou nou. Copiii sînt nu doar purtători și transmițători buni, ei sînt și cel mai mult expuși infectărilor și, respectiv, fac boala cu simptome.

Numărul copiilor spitalizați cu Omicron este totuși mai mic comparativ cu numărul copiilor spitalizați cu Delta. Din 100 de copii infectați cu Delta în spital ajungeau 3 copii, în mare majoritate cu afecțiuni pulmonare. Cu Omicron, din 100 copii infectați ajunge în spital doar 1 copil și cel mai des fără afectare pulmonară.

Partea bună este că toți acești copii, trecuți prin infecție, o să rămînă cu o anumită protecție imună împotriva COVID-19, care va fi valabilă pentru următoarea jumătate de an. Partea proastă este anume cunoașterea limitată a consecințelor acestui Omicron pe termen lung asupra organismului unui copil în creștere.

Care sînt tacticile de luptă cu Omicron?

Omicron este mai contagios, afectează mai mult copiii, se răspîndește rapid și masiv. Pare să fie imposibil de controlat. Multe țări renunță la restricții anume din aceste considerente. Omicron cîștigă teren în fiecare zi tot mai mult și mai mult.

Însă și oamenii sînt mai pregătiți acum, comparativ cu începutul pandemiei în ianuarie 2020:

  • Acum avem mai multă cunoaștere despre virus;
  • Avem capacități de testare, inclusiv multiple versiuni de testare rapidă;
  • Avem opțiuni de terapie, inclusiv terapie antivirală;
  • Avem infrastructură suficientă pentru terapie intensivă;

Să nu uităm de particularitățile specifice locului

Valul Omicron este abia la început în Moldova, iar secțiile pediatrice din Chișinău sînt deja arhipline. Pentru că noi nu avem posibilitate să cunoaștem numărul real de copii infectați acum, ca să calculăm indicele de spitalizare, ar fi bine să întreprindem niște pași pentru pregătire.

Nu este tîrziu încă pentru următoarele:

  1. Activare de paturi pediatrice în spitale raionale, unde este posibil de făcut asta;
  2. Protocol clinic pediatric pentru infecția cu Omicron făcut public urgent cu algoritm de triere a copiilor;
  3. Instruire a medicilor de alte specialități în practica tratamentului copiilor cu această infecție Omicron;
  4. Capacitarea medicinei de familie din rezervele de cadre cu alte specializări. Niciun copil să nu rămînă fără asistență medicală;
  5. Cooptarea serviciului de asistență socială și a asistenților sociali pentru a asigura monitorizarea deplină a tuturor copiilor din teritoriile lor;
  6. Asigurarea obligatorie a unui control medical post-COVID-19 pentru absolut toți copiii, trecuți prin boală, indiferent de gravitatea bolii;
  7. Medicamentele antivirale contra Covid-19 nu au indicații pediatrice, deci, atenție mare la terapiile aplicate, să nu dăunăm!;
  8. Comunicare deschisă pe toate canalele posibile cu părinții și tutorii copiilor, cu explicarea riscurilor și pașilor necesari.

Evoluția unei pandemii are loc după niște reguli. Chiar și atunci, cînd oamenii încearcă să le rescrie, sau să le neglijeze, pandemia merge pe drumul ei.

Sîntem în val acum, duși de val, acoperiți de val, putem scrie cum vrem. Dar nu avem dreptul moral să nu ne ajutăm copiii acum.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?