X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Valeriu Ostalep: „Evenimentele din Georgia arată cît de mult pot influența ONG-urile politica în fostele țări ale Uniunii Sovietice”

14 mai. 22:55   Politică
3004 0

Evenimentele care au loc în Georgia, unde au loc proteste ale opoziției față de adoptarea de către Parlament a Legii privind agenții străini, arată cît de puternice sînt pozițiile structurilor neguvernamentale în diferite regiuni din fosta Uniune Sovietică și cît de mult pot acestea influența politica în țările ex-sovietice.

O astfel de opinie a exprimat expertul în securitate și fostul viceministru de externe, Valeriu Ostalep, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, transmite Noi.md.

El a menționat că, în opinia sa personală, există o luptă geopolitică care nu s-a domolit deloc, iar lupta se desfășoară între principalii actori din lumea de astăzi: Statele Unite, China, Rusia și Uniunea Europeană. În același timp, această luptă nu se potolește și are loc în diferite regiuni.

Valeriu Ostalep a reamintit că asemenea lucruri s-au întîmplat la începutul anilor optzeci ai secolului trecut, cînd Uniunea Sovietică și SUA s-au luptat oriunde au putut. Și-au adus reciproc daune, de obicei în țările din Africa sau în țările din lumea a treia.

„Acolo au fost niște provocări permanente, mereu se întîmpla ceva, ba lovitură de stat, apoi ai voștri, ba ai noștri. Toate acestea au fost. Ceva de genul acesta după stil, operațiuni și chiar după cuvintele care sînt folosite, sloganuri, observ și în lumea de acum. Apar nemulțumiri într-un loc, în altul. Îndată ce într-o parte încep să apară progrese, imediat se implică cealaltă parte", a declarat expertul în securitate și fostul viceministru de externe al RM.

El a reamintit că Georgia, ca și Republica Moldova, candidează la aderarea la UE, și este amuzant să urmărești declarațiile multor oficiali europeni, care într-un caz tac categoric atunci cînd se folosește forța, spunînd că acest lucru este normal, este o luptă pentru democrație, așa ceva se permite, iar în alte cazuri spun că Doamne ferește dacă se va folosi forța, pentru că dreptul la protest pașnic este garantat și așa mai departe.
„Adică, standardele duble au devenit acum atît de obișnuite în întreaga lume, încât nici măcar nu mai este amuzant, ca să fiu sincer. Adică toată lumea nici măcar nu se mai ascunde, cînd îmi convine mie - va fi așa, iar cînd nu-mi convine - va fi invers", a declarat Valeriu Ostalep.

Potrivit expertului, pentru el personal, ceea ce se întîmplă acum cu Georgia arată cît de puternice sînt pozițiile structurilor neguvernamentale, non-statale în diferite țări din fosta Uniune Sovietică.

„Ceea ce se întîmplă în Georgia nu pot fi numite proteste pașnice, în opinia mea. Dar, în același timp, acestea sînt sprijinite, în mod deschis, direct, și nimeni nici măcar nu ascunde că sînt sprijinite. Dar cum se va termina - nu se știe”, a remarcat fostul viceministrul de externe.

El a subliniat că totul depinde de participanți, de cei care sînt mai slabi și de cei care sînt mai puternici.

„După cum arată istoria, de fiecare dată, cei care organizează astfel de acțiuni, nu se opresc niciodată aici. Adică, totul trebuie să continue. Și este greu de spus cum se va termina situația din Georgia, pentru că autoritățile au propriul punct de vedere, promovează această lege și totul a mers prea departe. Dacă ei acceptă astfel de metode de promovare a intereselor, atunci se va dovedi că, ieșind în stradă și făcînd ceea ce fac ei, numindu-le proteste pașnice, opoziția își poate atinge obiectivele și de aici pînă la pierderea puterii nu mai este mult. Din această cauză se luptă acolo. Eu voi urmări cu curiozitate cum se va termina toate acestea, dar subliniez încă o dată că acest lucru arată cum în diferite state din fosta Uniune Sovietică organizațiile neguvernamentale pot avea o influență atît de puternică asupra politicii și asupra rezultatelor. Acest lucru este foarte grav", a subliniat Valeriu Ostalep.

34
1
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?