Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

De ziua adoptării Constituției deputații s-au adunat la o masă rotundă

29 iul. 2023,, 11:08   Politică
4185 0

Biblioteca Națională din capitală a găzduit o masă rotundă dedicată Zilei Constituției Republicii Moldova. Legea fundamentală a țării, care determină structura socială și statală a acesteia, procedura și principiile de formare a organelor reprezentative ale puterii, sistemul electoral, drepturile și obligațiile cetățenilor, a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994.

La conferința dedicată acestui eveniment, actualii foști deputați, politicienii au decis să-și amintească modul în care a fost adoptată Constituția, au discutat despre starea de lucruri din țară. Fostul premier al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, i-a felicitat pe cetăţenii Republicii Moldova în legătură cu această zi importantă.

„Cei mai remarcabili juriști ai Moldovei, oameni respectați, alături de cei care au stat la originile formării statului modern al Republicii Moldova, au susținut o conferință de ziua de naștere a Constituției. Vreau să profit de această ocazie pentru a felicita toată lumea în legătură cu acest eveniment - cu cea de-a 29-a aniversare a Constituției noastre. Am discutat despre starea Constituției și, desigur, am fost plăcut surprinși să auzim recomandări, concluzii și propuneri bune", a subliniat Vasile Tarlev.

„Cred că acesta este un început bun pentru a ne dezvolta țara și pentru a nu oferi cuiva posibilitatea de a o întoarce pe drumul cel bun, pe baza stării de spirit a anumitor politicieni. Cred în viitorul Republicii Moldova și sînt sigur că prin eforturi comune vom obține prosperitatea, bucuria și fericirea pe care le merită cetățenii Moldovei”.

Potrivit lui Anatol Plugaru, deputatul primei convocari, în contextul sărbătoririi a 29 de ani de la adoptarea Legii fundamentale a țării, au fost rezumate astăzi cîteva rezultate importante, chiar dacă unele opinii s-au dovedit a fi contradictorii.


„În primul rînd, aceasta este o întîlnire a oamenilor excepționali care sînt competenți în materie de Constituție, este o oportunitate de a rezuma niște rezultate, pentru că mîne se împlinesc 29 de ani. M-am bucurat foarte mult pentru că au fost critici, discursuri foarte serioase, controversate, dar asta este normal. Cred că aceasta este o întîlnire științifică și practică. În calitate de deputat al primului parlament, am participat și eu, alături de alți deputați, la formarea acestei Constituții", a spus Anatol Plugaru.

Fostul președinte al Curții Constituționale a Moldovei, Dumitru Pulbere, a declarat pentru Noi.md despre planurile sale de viitor.

"Am decis să adunăm specialiști din acele vremuri. Mă bucur foarte mult că a fost prezent și domnul Luchinschi. Am vrut să ne amintim cum s-a întîmplat totul. A fost foarte interesant pentru mine să organizez o masă rotundă cu colegii mei. Am decis că pînă la cea de-a 30-a aniversare ar trebui să organizăm o conferință internațională, să invităm experți din diferite țări, unde vom discuta mai fundamental toate problemele, schimbarea Constituției”.

La eveniment au participat și doctorul în drept, președintele Institutului de Justiție Constituțională Valeriy Kuchuk:

"Discuțiile au fost foarte interesante. Au fost uneori chiar contradictorii, cu atît mai mult au fost utile tuturor. Bineînțeles, s-a discutat despre Constituție, cum se pune în aplicare, probleme de natură constituțională. Fiecare a avut soluțiile lui. Și ne propunem să continuăm acest lucru mai departe. Vreau să felicit pe toți cu această zi. Constituția este baza tuturor fundamentelor, este baza fundamentală a statului și a societății".

Masa rotundă dedicată Zilei Constituției a fost organizată de Institutul Justiției Constituționale și Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Asociația Veteranilor Procuraturii din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene ”Constantin Stere” și alte instituții.

1
2
1
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?