X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Clubul femeilor „50/50” îndeamnă autorităţile Moldovei să asigure egalitatea de drepturi în politică

13 feb. 2014,, 10:38   Societate
3292 0
Foto: stiri.acasa.ro
Clubul Politic al Femeilor „50/50” îndeamnă autorităţile Moldovei să asigure egalitatea în politică şi să ofere femeilor un număr egal de locuri şi condiţii de activare în cadrul partidelor şi instituţiilor de stat.

Potrivit agenţiei „Infotag”, preşedinta clubului, Ecaterina Mardarovici, a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că „Moldova a semnat numeroase convenţii internaţionale, printre care și unele cu privire la drepturile femeilor, dar, în raport cu cel din urmă, legea nu se respectă”.

Președinta a afirmat că „reprezentantele sexului frumos care au copii nu pot participa la şedinţele de partid, la viaţa politică a ţării, deoarece în oficiile partidelor nu sînt amenajate odăi pentru copii, pentru ca femeile să poată avea grijă de copil participînd și la şedinţă”.

Mardarovici consideră că femeile încep să activeze în politică după vîrsta de 40 de ani, deoarece pînă atunci cresc copii şi muncesc acasă.

„Dar copiii sînt o obligaţiune nu doar a femeilor, dar şi a bărbaţilor”, se arată convinsă aceasta.

Expertul în domeniul politicii de gen al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” Alexei Buzu a spus că „prezenţa femeilor în politică va readuce liniştea şi respectul în locul tonurilor ridicate şi pumnilor din timpul şedinţelor”.

Potrivit lui, „actualmente, numărul femeilor în politica moldovenească este neglijabil”. Expertul a amintit că în cadrul alegerilor locale din 2011 din 900 doar 166 de femei au fost alese în calitate de primari”.

„Solicităm ca Parlamentul să stabilească nivelul minim de 40% pentru prezenţa femeilor pe listele de partid”, a spus acesta.

Participanţii la conferinţă au menţionat că vor desfăşura pichete la Guvern şi Parlament în zilele de şedinţe şi vor transmite deputaţilor şi miniştrilor proiectele şi propunerile lor, pentru ca aceştia „să audă şi să îndeplinească cerinţele poporului”.

Prima acţiune de amploare cu participarea a 101 manifestanţi va avea loc pe 28 februarie, în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, de unde participanţii vor pleca la Parlament şi vor transmite deputaţilor lista lor cu cerinţe şi propuneri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?