Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Metodologia ANRE de calcul al pierderilor de gaze în rețelele de distribuție va fi revizuită

28 mai. 2013,, 11:04   Economie
3996 0
Foto: tv7.md
Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a restituit spre rejudecare cauza civilă la cererea SA ”Moldovagaz” privind anularea Hotărîrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ”Cu privire la aprobarea Metodologiei de calcul al consumurilor tehnologice și al pierderilor tehnice de gaze naturale în rețelele de distribuție".

Surse din cadrul administrației "Moldovagaz" au comunicat pentru NOI.md că Curtea Supremă de Justiție și-a motivat decizia prin faptul că Curtea de Apel Chișinău a examinat cauza superficial, fără a se expune asupra tuturor argumentelor invocate de către SA „Moldovagaz” și întreprinderilor afiliate în susținerea poziției sale, fapt ce a dus la emiterea unei hotărîri neîntemeiate și ilegale de respingere a cerințelor întreprinderilor de gaze.

Prin adoptarea deciziei Curții Supreme de Justiție, SA „Moldovagaz” și întreprinderilor afiliate le-a fost asigurată posibilitatea de a-și apăra drepturile sale în cadrul unui proces echitabil de către o instanța de judecată independentă și nepărtinitoare. SA”Moldovagaz” va întreprinde toate măsurile necesare pentru a demonstra ilegalitatea hotărîrii adoptate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

De remarcat că, pe 1 martie 2011, SA „Moldovagaz” și întreprinderile sale afiliate au contestat în instanța de judecată Hotărîrea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ”Cu privire la aprobarea Metodologiei de calcul al consumurilor tehnologice și al pierderilor tehnice de gaze naturale în rețelele de distribuție”. Poziția întreprinderilor de gaze se bazează pe faptul că Metodologia dată nu poate fi aplicată de întreprinderile de distribuție de gaze ale SA „Moldovagaz”, deoarece nu conține normele specifice ale pierderilor tehnologice și tehnice de gaze naturale în rețele de distribuție, iar aplicarea acesteia în practică va duce la prejudicii considerabile.

Prin Hotărîrea Curții de Apel Chișinău din 14 iunie 2012, cererea de chemare în judecată înaintată de SA „Moldovagaz” și întreprinderile sale afiliate a fost respinsă. La data de 26 iulie 2012, întreprinderile de gaze au atacat cu recurs decizia la Curtea Supremă de Justiție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?