Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Mihail Formuzal acuză conducerea „Moldovagaz” de corupţie şi solicită „Gazprom”-ului să intervină

29 ian. 2013,, 12:54   Economie
4960 0
Foto: puls.md
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a expediat o scrisoare conducerii concernului rus „Gazprom”, prin care solicită să fie trimisă o comisie competentă pentru evaluarea situaţiei de la SA „Moldovagaz” şi luarea unor măsuri concrete faţă de conducerea întreprinderii, pe care o acuză de corupţie. Potrivit serviciului de presă al başcanului, în scrisoarea expediată pe numele preşedintelui concernului „Gazprom”, Alexei Miller, se menţionează că SA „Moldovagaz” este unicul furnizor de gaze naturale pe teritoriul Moldovei şi activitatea companiei în permanenţă se află în centrul atenţiei atît a organelor de administrare de diferite niveluri, cît şi a populaţiei. Însă, în ultimul timp, în procesul de activitate al companiei se observă anumite tendinţe negative, care influenţează negativ imaginea „Moldovagaz”, inclusiv a fondatorilor, în faţa organelor publice locale, în particular, din Găgăuzia.

Mihail Formuzal a menţionat că, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), iarăşi au început să se majoreze pierderile de gaze naturale în reţelele de distribuţie, ceea ce denotă că disciplina de executare este joasă, atît la nivel de conducere, cît şi la nivel teritorial. Astfel, doar în Găgăuzia, pierderile de gaze naturale, în anul 2011, au constituit 5 milioane de metri cubi, iar în ianuarie-septembrie 2012, acestea au depăşit 4 mil. metri cubi, ceea ce reprezintă peste 17% din volumul achiziţionat. Başcanul a menţionat, de asemenea, că între furnizor şi client (în particular, autorităţile locale) nu există relaţii civilizate. Din această cauză există mai multe plîngeri privind comportamentul grosolan cu clienţii, în special, la capitolul achitării consumului de gaze naturale.

Mihail Formuzal a menţionat că, periodic, sfera bugetară nu poate achita integral consumul de gaze naturale în perioada rece a anului, însă spre sfîrşitul verii datoriile sînt achitate în volum deplin. Potrivit başcanului, de regulă, este vorba de sume nesemnificative, iar permanentele procese de judecată doar tensionează societatea şi provoacă o reacţie negativă faţă de monopolistul „Moldovagaz”. Mihail Formuzal a subliniat că situaţia este agravată şi de publicaţiile din presă privind schemele de corupţie aplicate în subdiviziunile SA „Moldovagaz”. Potrivit başcanului, din cauza acţiunilor conducerii şi colaboratorilor „Moldovagaz” întreprinderea se numără printre cele mai corupte organizaţii din Moldova. În acest context, Mihail Formuzal a solicitat concernului „Gazprom”, în calitate de acţionar principal, să intervină în managementul „Moldovagaz”, pentru a evita înrăutăţirea situaţiei. Mihail Formuzal a solicitat, de asemenea, să fie trimisă o comisie competentă pentru evaluarea situaţiei de la SA „Moldovagaz” şi luarea unor măsuri concrete faţă de conducerea întreprinderii
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?