X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Corneliu Popovici, despre supraveghetorii voluntari la examene: "Cred că nu este o inițiativă sănătoasă"

11 mai. 06:30   Societate
3845 0

Corneliu Popovici, fostul ministru al Educației, spune că, după părerea sa, campania Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluarede de promovare a integrității la examenele de absolvire a gimnaziului, potrivit căreia mai mulți voluntari vor fi prezenți în sălile de examen pentru a preveni frauda sau copiatul, nu este o inițiativă reușită, notează Noi.md.

"Nu cred că este o inițiativă chiar sănătoasă. Și mă refer aici la faptul ce educăm noi în copiii noștri, dacă îi facem pe alți liceeni să-i supravegheze. Oare care vor fi urmările acestor situații, cînd un copil este pus să-l supravegheze pe un alt copil. Nu am vrut să zic acest cuvînt, dar creștem astfel niște turnători și creăm o situație de conflict între copii, ceea ce nu este bine.

Și vreau să repet ceea ce am spus de sute de ori: noi nu trebuie să vedem în examenul de bacalaureat o bîtă, o sperietoare. Nu trebuie să transformăm BAC-ul în modalitatea de a pedepsi pe cineva, pe copil, urmărindu-l", a spus Corneliu Popovici în cadrul emisiunii "De Facto", moderată de Cornel Ciurea.

În contextul celor evocate, Corneliu Popovici a venit cu un apel către autorități și profesori.

"Stimați miniștri, profesori, dar cine vă încurcă pr Dvs. ca pe parcursul celor 12 ani de școală să educați în copiii noștri corectitudine, că nu este bine să trișeze, să copieze, că trebuie să învețe, să le monitorizați cunoștințele ca la finalul studiilor copilul să nu vină cu frică că cineva o să-l urmărească.


Pe parcursul celor 12 ani, trebuie de lucrat cu copiii ca ei să obțină cunoștințele necesare pentru a susține examenul de BAC. Dacă copilul a ajuns pînă la BAC (și asta înseamnă că el a trecut toate probele pînă la acest examen) înseamnă că el a încheiat procesul de instruire pe parcursul a 12 ani, înseamnă că profesorii, care i-au permis să vină la BAC, au confirmat că acest copil este pregătit. Dar cînd colo noi îl terorizăm la examenul de BAC. Nu este corect! Se creează impresia că este o dorință sadică de a pedepsi copiii".

Amintim că la sfîrșitul lunii aprilie, MEC a lansat campania cu genericul „Fii onest! Nu copia”, care, potrivit instituției, are scopul să asigure un proces echitabil și transparent de organizare a examenelor de absolvire a gimnaziului.

"S-a decis ca în acest an, în 8 raioane ale țării să avem măsuri administrative adiționale pentru a asigura buna desfășurare a examenelor de absolvire a clasei a IX-a. Motivele care ne-au determinat să facem acest lucru sînt decalajele în unele raioane între rezultatele de la examenele de absolvire a gimnaziului și la examenul de Bacalaureat. Organizatorii campaniei vor selecta circa 400 de voluntari, care vor fi prezenți în sălile de examen, alături de absolvenții de gimnaziu, pentru a asigura că regulile sînt respectate și pentru a preveni frauda sau copiatul {...}", a declarat atunci ministrul Educației, Dan Perciun.

16
0
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?