X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Serebrian: Incidentele din regiunea transnistreană au un singur scop - să semene neliniște

16 apr. 08:00   Politică
2579 1

Multiplele incidente produse în regiunea transnistreană au menirea de a crea neliniște în rîndul societății și de a justifica instituirea numeroaselor controale la trecerea liniei administrative.

O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, care recunoaște că situația în stînga Nistrului este una complicată, în condițiile în care teritoriul se află în afara controlului autorităților constituționale, însă dă asigurări că instituțiile statului sînt vigilente, notează IPN.

Vicepremierul pentru Reintegrare spune că de la declanșarea războiului din Ucraina, în regiunea transnistreană au loc periodic incidente menite să mențină societatea într-o stare de panică și neliniște. Potrivit oficialului, în spatele acțiunilor ar putea sta forțe transnistrene, care au complicitate externă.

„Aceste incidente au un sigur scop, să semene neliniște, să mențină o stare de alertă. Probabil, sînt forțe în stînga Nistrului interesate să-și demonstreze utilitatea. Să transmită că situația nu este chiar sub control, e neliniște, e nevoie de mai mulți bani pentru finanțarea instituțiilor. Sînt diverse ipoteze despre cine stă în spatele multiplelor incidente produse începînd cu anul 2022. Părerea noastră este că sînt forțe din partea stîngă a Nistrului, cu o complicitate externă. Pe de o parte, miza este de a semăna panică, pe de altă parte, mai există interesul celor care dețin controlul „de facto” al regiunii transnistrene să explice de ce e nevoie de controale excesive cînd se trece peste Nistru, de ce e nevoie de o situație excepțională și de așa-numitul cod galben. Toate astea trebuie să aibă o argumentare și argumentarea lor este că e neliniște”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „La 360 de grade”.

Vicepremierul pentru Reintegrare spune că instituțiile statului monitorizează situația din stînga Nistrului și atenționează periodic populația în privința unor eventuale provocări.

„Acum cîteva săptămîni, într-un comunicat al Biroului am prevenit că astfel de incidente mai pot avea loc. Și au mai fost. După incidentul cu elicopterul, s-a mai produs un incident la baza de la Rîbnița, dar a avut o rezonanță mediatică mai mică. Trebuie să evităm informațiile care pot panica societatea, dar totodată trebuie să spunem sincer că pot exista anumite probleme, să recunoaștem că situația nu e liniștită, avem nevoie de prudență. Dar autoritățile competente sînt atente la aceste lucruri”, a mai spus vicepremierul pentru Reintegrare.

În luna martie administrația nerecunoscută din stînga Nistrului a anunțat că o dronă ar fi lovit un elicopter care staționa pe teritoriul unei unități paramilitare din Tiraspol. Ulterior, autoritățile constituționale de la Chișinău au dezmințit informația, menționînd că imaginile prezentate de partea transnistreană sînt trucate. La începutul lunii aprilie, nerecunoscutul minister al securității de la Tiraspol a anunțat că o dronă kamikadze ar fi atacat o unitate militară din Rîbnița. Incidentul a fost catalogat de premierul Dorin Recean drept o „provocare ordinară”.

4
0
0
2
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?