X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Andrei Năstase: „Refuzarea organizării Forumului FAO la Chișinău este o greșeală a Republicii Moldova”

12 mai. 06:00   Politică
3745 1

Republica Moldova a făcut o greșeală refuzînd organizarea celei de-a 34-a sesiuni a Conferinței Regionale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) la Chișinău, din cauza că nu au vrut să permită participarea la forum a reprezentanților Rusiei, iar ca urmare evenimentul a fost mutat la Roma, unde se află sediul FAO.

O astfel de opinie a exprimat Andrei Năstase, jurist, fost vicepremier și ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul de televiziune TVC21, relatează Noi.md.

El a spus că refuzul de a organiza acest important forum agricol la Chișinău a fost o greșeală a autorităților moldovenești.

Andrei Năstase a reamintit că Republica Moldova este o țară agricolă și că organizarea unui forum atît de important al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) i-ar fi putut oferi un mare avantaj.

„Noi am refuzat să găzduim acest important forum internațional în domeniul agriculturii pentru ca delegația rusă să nu vină la noi. Am refuzat să îl organizăm și să avem un forum cu participarea față în față a reprezentanților ruși. Acesta a fost mutat la Roma. Dar cine a beneficiat de acest lucru? Evident, nu Chișinăul. Noi cu siguranță am pierdut, pentru că am fi putut cîștiga o experiență bogată, expertiză, am fi putut atrage mai multe investiții în agricultură", a declarat avocatul, fost viceprim-ministru și ministru de Interne al Republicii Moldova.
În opinia sa, autoritățile din țara noastră trebuie să privească lucrurile și relațiile cu Rusia puțin diferit.

„Într-o zi războaiele se vor sfîrși, iar noi, cei care ocupă funcțiile de președinte sau prim-ministru, trebuie să aibă grijă de poporul nostru, de țara noastră, în primul rînd”, a spus Andrei Năstase.

După cum s-a anunțat anterior, la inițiativa Republicii Moldova, locul de desfășurare a celei de-a 34-a sesiuni a conferinței regionale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a fost mutat de la Chișinău la sediul acesteia de la Roma, evenimentul urmînd să se desfășoare în capitala italiană, sub președinția Republicii Moldova.

Despre a lucru a anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei, menționînd că anterior autoritățile moldovenești au venit cu poziția principială de neadmitere pe teritoriul său a reprezentanților statului-membru FAO care desfășoară un război de agresiune împotriva unui alt stat membru FAO. Autoritățile Republicii Moldova au informat toți actorii vizați despre modalitățile posibile de participare în format hibrid al delegațiilor la eveniment.

”Pentru că Republica Moldova își onorează angajamentele internaționale, propunerea de a transfera evenimentul la Roma a venit din partea Chișinăului pentru a permite ca reuniunea să se desfășoare în conformitate cu statutul FAO și regulile sale de procedură”, a menționat MAEIE.
Cea de-a 34-a sesiune a Conferinței regionale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură este programată să aibă loc în perioada 14-17 mai.

13
2
1
2
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?