Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Bomba ecologică de la Rezeni: Ecosistemul din apropiere, otrăvit de tonele de deșeuri

15 mai. 10:57 (reactualizat 19 mai. 02:00)   Societate
6255 0

Tone de deșeuri amenință un întreg ecosistem, dar și locuitorii din comuna Rezeni, raionul Ialoveni.

Gunoiștea din sat se întinde pe un teren de zeci de hectare și reprezintă un focar epidemiologica periculos. Iar și mai grav este faptul că deși gunoiștea este neautorizată, aceasta zi de zi crește tot mai mult, iar autoritățile locale nu fac nimic pentru a opri acest lucru.

”Avem în prim plan gunoiștea satului Rezeni, o gunoiște imensă. Membrilor întovărășirilor din apropiere ea ne dă o mare bătaie de cap. Gunoiștea dată este de mai mult timp, însă prin anii 80 ea era mult mai mică, însă din 2016, cînd primarul comunei Rezeni, Ion Crețu, a făcut contract cu întreprinderea municipală Apă-Canal Rezeni și a îndemnat doritorii să apeleze la serviciile lor de salubrizare să vină și să concentreze tot gunoiul în punctul acesta. De atunci, gunoiștea a început să se mărească ca suprafață. Mai mult decît atît, uneori această gunoiște este incendiată, iar aceste incendii devin tot mai frecvente. Ultimul incendiu foarte mare a avut loc pe 14 aprilie, anul curent, el a fost unul foarte mare și a putut fi lichidat doar după intervenția pompierilor iar vinovații a acestei situații este tocmai primăria comunei Rezei, împreună cu întreprinderea Apă-Canal Rezeni care este fondată de consiliul local. Eu am făcut trei demersuri, unul la Ministerul mediului, altul la Agenția de mediu și al treilea la Inspectoratul pentru protecția mediului. Agenția de mediu a confirmat că această gunoițe nu este autorizată și urmează să primesc răspuns și de la minister și de Inspectorat”, spune Mircea, un locuitor al satului Rezeni.

Un alt locuitor a atras atenția și asupra faptului că în imediata apropiere a gunoiștii se află un iaz și rîul Botna de unde zilnic este prins pește pentru a fi comercializat.

”Mai jos este rîul Botna și o acumulare de apă de unde zilnic scos de vînzare pește. Eu am înțeles că la Rezeni a fost dat un lot special pentru gunoiște nouă dar gunoiștii de aici se întinde. Nu este corect ca aceste deșeuri să fie aici, chiar în apropiere unui iaz și a unui rîu”, a spus Victor un locutor al localității.


Locuitorii comunei spun că își doresc ca problema gunoiștii să fie rezolvată într-un timp cît mai scurt.

”Cînd arde gunoiștea vin spre noi toate anvelopele celea și doamne ferește dacă se aprinde acolo va arde totul. Tare ne-am dori ca să fie rezolvată problema cu gunoiul pentru că nu avem aer curat, ne otrăvim!”, a spus Ana.

De menționat că atenrior, fundația ”EcoDava” a atras atenția asupra gunoiștii din Rezeni, menționînd că acolo este o situație cu adevărat catastrofală. Problema gunoiștii neautorizate din sat reprezintă o adevărată bombă ecologică care nu este rezolvată de ani de zile. Gunoiștea se întinde pe zeci de hectare de teren, care de fapt reprezintă un adevărat focar epidemic. Periodic această gunoiște este incendiată de localnici situația fiind una de-a dreptul revoltătoare.

De menționat că autoritățile locale din comuna Rezeni nu au venit cu un comentariu în cazul dat.

Reamintim că recent, autoritățile au anunțat că gunoiștile neautorizate din apropierea mai multor sate din Orhei și Călărași vor fi lichidate iar localnicii vor primi tomberoane pentru colectarea și sortarea deșeurilor.

Deciziile au fost luate după ce redacția Noi.md a scris despre catastrofa ecologică alarmantă constatată în mai multe localități din regiunile Călărași și Orhei în cursul unei acțiuni de monitorizare desfășurată de Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava”.

Astfel, atunci, EcoDava a constatat că în localitățile Lupa Recea (r. Orhei), Meleșeni, Țibirica și Parcani (r. Călărași), precum și la intrarea în orașul Călărași, gunoiștile necontrolate și depozitarea ilegală a deșeurilor au creat un peisaj descurajant și periculos pentru sănătatea publică și pentru mediul înconjurător.

7
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?