Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Ciobanu: Moldova a revenit la politica externă duplicitară

23 ian. 2017,, 15:08   Politică
3887 5

Promovarea concomitentă a doi vectori externi nu este o premieră pentru Moldova, susține analistul politic Victor Ciobanu, citat de NOI.md.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Ciobanu a sugerat că această confruntare dintre retorica proeuropeană promovată de guvernare și cea prorusă susținută de președintele Igor Dodon nu se va solda în esență cu nimic.

„Nu sîntem în premieră la această duplicitate a politicii externe, doar că anterior guvernările încercau concomitent să promoveze aceste politici: şi spre Est, și spre Vest. Ne amintim foarte bine că toate vizitele pe timpurile lui Voronin mergeau ba la Moscova, ulterior în sensul invers. Şi tot așa chiar și guvernările anterioare. Situația actuală oarecum se deosebește, pentru că această politică duplicitară este materializată în cei doi poli de putere care actualmente sînt în Republica Moldova. Da, este o majoritate la guvernare care se declară proeuropeană, ceea ce după mine nu se confirmă prin realizări, și pe de altă parte Dodon, care se declară deschis prorus, și prin această vizită la Moscova a confirmat aceste lucruri”, a menționat Ciobanu.

În opinia politologului, Moldova „continuă să bată pasul pe loc, așa cum a făcut-o și pînă acum”, indiferent de confruntările geopolitice care au loc.

„De fapt, guvernarea încearcă (din discursul premierului Filip am văzut că încearcă) să-și adjudece foarte mari rezultate, pe cînd toți indicatorii economici atestă, de fapt, o stagnare, dacă nu o degradare a acestui curent proeuropean. Pe de altă parte îl avem pe Dodon, care profită de această situație, de aceste, de fapt, inoculări ale guvernării zise proeuropene și atunci vine cu un mesaj foarte simplu – dacă mergem în direcții opuse, atunci rezultatele vor fi spectaculoase. Ceea ce nu este adevărat și am văzut chiar din rezultatele acestei vizite”, a punctat Victor Ciobanu.

Analistul a mai subliniat că nicio problemă din cele care au marcat relațiile bilaterale cu Rusia nu poate fi rezolvată foarte ușor, în ciuda așteptărilor mari care au fost diseminate în rîndul populației.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?