X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Cum arată cele mai noi drone militare subacvatice ale Australiei și Statelor Unite

15 mai. 22:30   Externe
1592 1

Ghost Shark („Rechinul fantomă”) și Manta Ray („Diavolul de mare”) protejează regatul subacvatic - sună ca scenariul unui viitor film produs de Marvel, dar, de fapt, ar putea fi viitorul apărării navale din Pacific.

Ghost Shark și Manta Ray sînt numele prototipurilor de vehicule subacvatice fără echipaj (drone subacvatice) dezvăluite recent de Australia, respectiv SUA. Experții spun că submersibilele ar putea reprezenta viitorul războiului subacvatic, demonstrînd capacitatea de a desfășura operațiuni militare fără niciun risc pentru operatorii vehiculului, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

Folosirea dronelor în războiul aerian a devenit ceva obișnuit. SUA au folosit aceste aparate deseori în conflictele din Irak și Afghanistan, începînd din anii '90, și dronele mai noi și mai ieftine au devenit esențiale pentru ambele tabere în războiul din Ucraina. Kievul a construit și drone navale de suprafață care au produs pagube majore pentru navele mult mai mari și mai scumpe ale Flotei rusești din Marea Neagră.

Cînd Australia a prezentat luna trecută drona Ghost Shark, a spus că prototipurile sînt „cele mai avansate vehicule subacvatice autonome din lume”. Ghost Shark va pune la dispoziția marinei militare australiene „capacități de luptă subacvatice autonome” cu care se pot desfășura misiuni de recunoaștere, supraveghere, colectare de informații și de atac, potrivit Ministerului australian al Apărării, care se așteaptă ca primele modele să fie livrate spre finalul anului următor.

Orca nu este singura dronă subacvatică dezvoltată de Statele Unite. Cel mai nou model este Manta Ray, fabricat de Northrop Grumman. Cel mai mare avantaj al acestei drone este capacitatea sa modulară care îi permite să fie reasamblată foarte repede. Prototipul a fost construit în Maryland și apoi reasamblat pe coasta Californiei.


În același timp, China, pe care armata americană o consideră o „amenințare continuă” în Pacific, dezvoltă propriile sale drone subacvatice. „Cu toate că există puține detalii, așa cum este cazul cu majoritatea capacităților Chinei, ei au dezvoltat [aceste tehnologii] de cel puțin 15 ani și cel mai probabil au ceva asemănător cu Orca (dar cu torpile) în faza de testare”, a explicat Salisbury.

1
0
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?