Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Serghei Gubarev: Discutarea subiectelor politice în formatul 5+2, deocamdată, nu are sens

5 feb. 2014,, 09:55   Societate
3057 0
Foto: europalibera.org
Abrogarea Legii cu privire la statutul special al raioanelor din stînga Nistrului (Transnistria), adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 2005, poate fi punctul de pornire pentru începerea discuţiilor pe marginea subiectelor politice în cadrul negocierilor în formatul 5+2. O astfel de opinie a exprimat marţi la Tiraspol ambasadorul pentru chestiuni speciale al MAE al Federaţiei Ruse, Serghei Gubarev, în cadrul întrevederii cu ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski.

Potrivit agenţiei „Infotag”, care face trimitere la sursele mass-media locale, Gubarev a spus că discutarea subiectelor din așa-numitul al treilea coş a fost una dintre temele discutate în cadrul întrevederii recente cu vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

„Însă poziţia ambasadorului pentru chestiuni speciale al MAE al FR a rămas neschimbată”, menţionează agenţia de presă „Novosti Pridnestrovia”. Potrivit informaţiilor agenției, Gubarev a declarat că „va fi primul care va solicita demararea discuţiilor pe marginea subiectelor politice în cadrul negocierilor în ziua următoare după ce parlamentul moldovenesc va anula legea din 2005”.

Diplomatul consideră că atunci „o astfel de decizie Moldova a luat pentru sine, fără a se consulta cu Tiraspolul sau locuitorii Transnistriei”.

Acesta a menţionat că „decizia Republicii Moldova de formare a relaţiilor cu Uniunea Europeană a introdus noi aspecte în procesul de găsire a soluţiilor pentru reglementarea conflictului transnistrean”.

„Trebuie să conştientizăm cu toţii şi să apreciem noile circumstanţe, precum şi să minimalizăm influenţa destructivă a lor asupra acestui proces”, a spus Gubarev.

Vorbind despre următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, care va avea loc la finele lunii februarie la Viena, acesta a menţionat că „partea moldovenească nu are o imagine clară în privinţa aspectelor asupra cărora trebuie să se axeze în cadrul următoarei runde”.

Ştanski a opinat că „eficienţa negocierilor ce urmează este pusă în pericol de recentele acţiuni ale Moldovei”.

„Un mare regret generează faptul că interacţiunea cu Republica Moldova în ajunul rundei de negocieri de la Viena s-a complicat considerabil şi poate pune în pericol desfăşurarea acesteia, iar în cazul în care aceasta va avea loc, poate reduce eficacitatea acesteia şi eficienţa muncii noastre”, a menţionat diplomata.

Ea a opinat că „acţiunile radicale unilaterale ale Moldovei în domeniul economiei, reţinerea de către poliţiştii moldoveni a jurnaliştilor transnistreni cu ulterioara lor expulzare din ţară afectează fundalul pentru ulterioara comunicare cu partea moldovenească”.

Totodată, aceasta consideră că „la momentul actual, pe masa de negocieri se află destule proiecte care ar putea contribui la formarea unei baze solide pentru a progresa”.

„Pentru aceasta este necesară o voinţă politică corect exprimată în practică. Dacă ar exista disponibilitatea pentru un dialog constructiv pe marginea unui şir de subiecte, am fi putut progresa”, a conchis principalul negociator al Transnistriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?