Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ultima oră! Sistemul mixt a fost votat în lectură finală

20 iul. 2017,, 10:38   Politică
5125 5

Deputații au votat astăzi în lectură finală proiectul privint trecerea la sistemul mixt de vot, notează Noi.md.

Documentul a fost adoptat în grabă, imediat după prezentarea raportului Comisiei juiridice, numiri și imunități, cu votul a 74 de deputați. În semn de protest față de această inițiativă, deputații comuniști au părăsit ședința. Cei liberal-democrați au cerut o pauză de jumătate de oră.

Astfel, 50 la sută dintre deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alte 50% vor fi desemnați în circumscripții electorale uninominale, formate atît în țară, în regiunea transnistreană, precum și peste hotare.

În actuala redacție, proiectul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în ”Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri. Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului în Parlament, urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică. Amintim că formarea circumscripțiilor de către o autoritate independentă este una din recomandările Comisiei de la Veneția.


Soluția cerută de experții Comisiei de la Veneția pentru finanțarea transparentă a candidaților și pentru integritatea acestora, se regăsește în proiect prin certificatul de integritate, obligatoriu la înregistrarea candidatului. Amintim că în legislația națională sunt prevăzute sancțiuni, inclusiv penale, pentru fals în declarații și pentru declarații de avere și integritate incomplete. Totodată, se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 de salarii medii, iar cele juridice – 400.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?